Merilinnut yhä muovisempia

Jo 90 prosenttia tutkituista merilinnuista on syönyt muovia. Eikä ongelma ole helpottamassa, sillä globaali muovintuotanto kasvaa edelleen ja samalla pahenee myös merien saastetilanne.

maanantai 28. syyskuuta 2015 teksti Laura Parker

Tuoreen tutkimuksen mukaan muovia löytyy käytännössä kaikkien maailman merilintujen elimistöistä vuoteen 2050 mennessä.

Ryhmän johtava tutkija, australialainen Chris Wilcox, kertoo järkyttyneensä tutkimuksen tuloksista. Muovintuotannon kasvun ja merilintujen mahoihin päätyvän muovijätteen määrän välillä vaikuttaa olevan selvä yhteys.

Maailmanlaajuinen muovintuotanto kaksinkertaistuu joka 11. vuosi. Vuonna 1960 muovia löydettiin alle viideltä prosentilta tutkituista merilinnuista, mutta vuonna 1980 jo 80 prosentilla oli mahassaan muovia, ja nyt luku on kohonnut 90 prosenttiin. Vuoteen 2050 mennessä muovia on käytännössä joka merilinnun mahassa.

Eniten muovia löytyy Etelä-Australian, Etelä-Afrikan ja Etelä-Amerikan lintupopulaatioista. Kaikkein suurin riski on eteläisten valtamerien muovipyörteiden ja merilintujen esiintymisalueiden reunamien yhtymäkohdissa.

Muovi vauhdittaa merilintujen häviämistä

Albatrossit ovat erityisen alttiita tälle ongelmalle, koska ne kalastavat viistämällä veden pintaa nokallaan ja saavat siten samalla suuhunsa pinnalla kelluvaa muovijätettä. Myös ulappaliitäjiltä, jotka elävät saarilla ja etsivät ravintonsa laajoilta merialueilta, on löydetty mahoista suuria määriä muovia.

Lintujen sisältä on löytynyt muovikasseja, pullonkorkkeja, vaatteiden keinokuituja sekä auringon ja aaltojen riisinjyvän kokoisiksi hitusiksi hajottamaa muovia.

Teräväreunaiset muovinpalat tappavat lintuja, koska ne puhkovat niiden sisäelimiä. Jotkin merilinnut syövät muovia niin paljon, että oikealle ravinnolle ei jää tilaa, jolloin niiden paino putoaa ja terveys heikkenee.

Hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan merilintupopulaatiot kutistuivat 67 prosentilla vuosina 1950–2010.

”Merilinnut ovat käytännössä kuolemassa sukupuuttoon. Se ei ehkä tapahdu heti huomenna, mutta alamäki on jyrkkä. Yksi syy tähän on muovi”, sanoo Chris Wilcox.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...