Merirosvous auttaa koralliriuttoja

Koralliriutat lienevät harvoja paikkoja, joille somalimerirosvoista on ollut etua. Riutat ovat saaneet elää rauhassa, kun sisällissota, merirosvous ja epävakaus ovat vaikeuttaneet merialueiden hyödyntämistä.

torstai 12. toukokuuta 2016

Nykypäivän merirosvojen pelätään ryöstelevän luonnonvaroja, mutta Somaliasta irtautuneen Somalimaan tienoolla piraatit ovat tulleet edesauttaneeksi koralliriuttojen säilymistä.

Sisällissota ja piraatit takaavat koralliriutoille rauhan

National Geographicin merentutkimusryhmä otti DNA-näytteitä Berberan lähistön riuttojen kaloista, ja alustavien tulosten mukaan korallit voivat mainiosti ja ylläpitävät laajaa kalalajistoa.

LUE LISÄÄ - Tutkijat varoittavat: Iso valliriutta henkihieverissä

Joukkoon kuuluu niin Punaisenmeren ja Adeninlahden endeemisiä lajeja kuin laajemmallekin levinneitä kalalajeja.

Riutat ovat hyötyneet alueen epävakaudesta, koska sisällissota ja merirosvous ovat jarruttaneet meren hyödyntämistä. Lähinnä naapurialue Puntmaasta käsin toimivat somalimerirosvot ovat kyllä uhka Adeninlahden strategisia laivaväyliä seilaaville säiliöaluksille, mutta samalla he estävät luvattomia ulkomaisia kalastusaluksia tunkeutumasta merialueen kalavarojen äärelle.

Turvamiehet suojelevat Somalimaan varapresidenttiä Berberan kalastusjuhlissa. Kuva: Tane Sinclair-Taylor

Kalastuksen kehittäminen on kasvava uhka

Riuttojen hyvinvointia tukee myös se, että paikalliset syövät mieluummin lihaa kuin kalaa ja ottavat vähäiset kalansaaliinsa syvemmistä vesistä.

Jotkin kansalaisjärjestöt yrittävät edistää kalansyöntiä, ja kalastustukiaisista voisi olla hyötyä paikallistaloudelle, mutta ne voisivat johtaa myös ryöstökalastukseen.

Mikäli alue rauhoittuu, sinne kehittyvä matkailuelinkeino voisi monipuolistaa taloutta ja avata Somalimaan merelliset rikkaudet kaikkien ulottuville.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...