Mikä on Tyynenmeren suuri jätepyörre?

Tyynessämeressä pyörii kuulemma valtava jätesoppa. Miten se oikein on syntynyt?

perjantai 21. lokakuuta 2011

Tyynenmeren kehää kiertävät merivirrat keräävät veteen päätyvän jätteen yhdeksi valtavaksi ”sopaksi”. Jätesoppa koostuu etenkin muovista, joka ei hajoa luonnossa.

Ensimmäinen löydetty jätepyörre sijaitsee Pohjois-Tyynellämerellä, ja vuonna 2001 tehdyssä tutkimuksessa sen laskettiin sisältävän yli 330 000 muovinkappaletta neliökilometriä kohden. Muovitiheys on vaaraksi merieläimille, jotka tulevat syöneeksi muovia tai suodattaneeksi sitä elimistöönsä.

Scripps-merentutkimuslaitoksen SEAPLEX-hankkeessa arvioidaan, että alueen kalat nielevät yli 10 000 tonnia muovijätettä vuosittain. NOAA-tutkimuslaitoksen mukaan jätepyörteen pinta-alaa on vaikea määrittää osin siksi, että se koostuu esimerkiksi pussien, pullojen ja kääreiden muovihiukkasista, joita ei voi havaita laivoista tai satelliiteista, ja osin siksi, että jätesoppa pyörii ja liikkuu kaiken aikaa.

Pohjois-Tyynenmeren jätepyörrettä kuvaili ensimmäisenä kalifornialainen purjehtija ja ympäristöaktivisti Charles Moore vuonna 1997 seilattuaan sen läpi matkallaan pois Havaijilta.

Atlantin jätepyörre

Vastaava jätepyörre on myös Atlantissa. Lue lisää tästä.

Kysy meiltä:

Haluatko kysyä jotakin NG:n asiantuntijoilta? Lähetä kysymys osoitteeseen [email protected]. Vain julkaistaviin kysymyksiin vastataan. Kysymyksen lähettäjä palkitaan hienolla maailmankartalla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...