Mikromuovi heikentää kalanpoikasia

Ensi kertaa tutkijat ovat pystyneet osoittamaan, että kalanpoikasista kehittyy pienempiä, hitaampia ja tyhmempiä, kun ne syövät vedestä mikroskooppisia muovin paloja. Lisäksi ne suosivat muovia luonnollisen ravinnon sijaan.

maanantai 20. kesäkuuta 2016 teksti Mikkel Skovbo

Täysi roska-autollinen minuutissa.

Maailman meriin päätyy 8 miljoonaa tonnia muovijätettä joka vuosi, ja nyt ruotsalainen tutkimus paljastaa, että kalanpoikaset rakastavat muovia, vaikka se vahingoittaa niitä.

Ahvenenpoikaset, jotka oli altistettu mikroskooppisille muovinpaloille, olivat sekä pienempiä, vähemmän aktiivisia että huonompia välttelemään petoja kuin muut kalanpoikaset.

”Jos mikromuovi vaikuttaa muihin kalalajeihin samalla tavalla, se voi vaikuttaa merien ekosysteemeihin merkittävästi”, sanoo biologi Oona Lönnstedt Uppsalan yliopistosta.

Mikromuovi maistuu kalavauvoille

Lönnstedtin yllätti se, että kalanpoikaset valitsivat syödäkseen vain muovia, kun niille oli tarjolla sekä 0,1 millimetrin muovihelmiä että eläinplanktonia.

Hän uskoo, että muovin haju herättää kalanpoikasissa syömisrefleksin.

Lue lisää mikromuovista täällä

Tutkijat havaitsivat, että muovia syövät kalanpoikaset jäivät pienemmiksi, olivat vähemmän aktiivisia ja selvisivät heikommin hengissä.

100 prosenttia niistä jäi petokalan suuhun vuorokauden testin aikana, kun taas eläinplanktonia syövistä poikasista kalanruuaksi päätyi vain 50 prosenttia.

Mikromuovi aiheuttaa kalakuolemia

Ruotsalaisten tutkijoiden mukaan Itämeren ahvenkannan taantuminen voi johtua kalanpoikasten kasvaneesta kuolleisuudesta. Itämerellä vesi on muuten monin paikoin niin vähäsuolaista, että järvikalana tutummat ahvenet pystyvät elämään siellä.

Mikromuovi on mahdollinen selitys kalanpoikasten kuolleisuudelle. Vastaava kehitys on havaittu myös monilla koralliriuttojen kalalajeilla.

Ruotsalaistutkijat aikovat seuraavaksi selvittää tarkemmin, miten mikromuovi vaikuttaa kaloihin ja minkätyyppinen mikromuovi on niille vaarallisinta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...