Öljypäästö uhkaa paholaisrauskuja

BP:n öljypäästö saattaa altistaa paholaisrauskut näkymättömille ja pitkäkestoisille uhille, sanovat asiantuntijat.

torstai 21. lokakuuta 2010 teksti Brian Handwerk, National Geographic News

Huhtikuun 20. päivänä tapahtuneen onnettomuuden jälkeen ilmavalokuvat ja silminnäkijähavainnot kertoivat paksun pintaöljyn osuneen ainakin joihinkin paholaisrauskuihin. Öljyn näkymättömät, pinnanalaiset vaikutukset saattavat olla vielä pahempia, etenkin kun öljy ei alustavien tutkimusten mukaan ole häviämässä.

Paholaisrauskut voivat kasvaa mittaviin mittoihin siivilöimällä meriveden sisältämää planktonia ja muuta ravintoa, sanoo Rachel Graham, Wildlife Conservation Societyn Ocean Giants -ohjelman johtava haitutkija.

”Kidussäikeet, joiden avulla rauskut ottavat happea vedestä, ovat erittäin herkkiä kaikenlaisille myrkyille ja öljypeitteille”, sanoo Graham. ”Jos ne tukkeutuvat, kalat todennäköisesti kuolevat.”

Kaiken lisäksi Meksikonlahden paholaisrauskuista ei edes tiedetä, kuuluvatko ne jo tunnettuun lajiin vai muodostavatko ne kokonaan oman lajinsa.

Öljy ja rauskut eivät sovi yhteen

Räjähtäneen ja uponneen Deepwater Horizonin vaurioituneesta porausreiästä syöksyi Meksikonlahteen lähes viisi miljoonaa barrelia öljyä (yksi barreli on noin 159 litraa).

Öljy saattaa vaikuttaa ”paholaisrauskujen arkeen vuosien ajan”, sanoo meribiologi Andrea Marshall mosambikilaisesta Foundation for the Protection of Marine Megafaunasta. ”Se ei häviä mihinkään muutamassa kuukaudessa.”

Öljy ja sen hajottamiseen käytetyt kemikaalit saattavat vahingoittaa rauskujen ravintoplanktonia ja myöskin ”puhdistusasemia”, joihin rauskut hakeutuvat puhdistautumaan loisista pikkukalojen avulla.

Öljy voisi myös häiritä rauskujen vaellusta Meksikonlahdella ja myös niiden lisääntymistä. Kukaan ei tiedä, missä ne synnyttävät poikasensa, sanoo meksikolainen meribiologi Silvia Hinojosa Alvarez.

”Suurin pulma on se, että tiedämme niiden biologiasta niin vähän”, sanoo Hinojosa Alvarez. ”Miten siis voisimme ennustaa tarkasti, mitä tapahtuu?”

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...