USA:n rannikkovedet ovat täynnä kofeiinia

Luoteis-Yhdysvaltojen kahvinjuontikulttuurin vaikutukset eivät lopu rantaviivaan, vaan ne leviävät ihmisten kofeiinipitoisten ulosteiden mukana mereen.

torstai 2. elokuuta 2012 teksti Brian Handwerk, National Geographic News

Yhdysvaltojen luoteisosat ovat kahvinjuontialuetta, todetaan tutkimuksessa, jossa selvisi, että korkeat kofeiinipitoisuudet ovat levinneet myös mereen.

Tyynessämeressä Oregonin osavaltion edustalla havaitut korkeat kofeiinipitoisuudet ovat jälleen yksi todiste siitä, miten ihmisten ulosteissa olevat aineet päätyvät vesistöihin. Asiantuntijat toteavat, että vesistöihin päätyneillä aineilla on tuntemattomia vaikutuksia niin eläimistöön kuin ihmisiinkin.

Kofeiinipitoisuudet, jotka havaittiin ennalta "mahdollisesti saastuneiksi alueiksi" luokitelluilla näytteenottopaikoilla lähellä puhdistuslaitoksia, asutusta tai jokisuistoja, olivat alle mitattavan tason eli noin 9 nanogrammaa litrassa. Harvimmin asuttujen seutujen edustalta puolestaan mitattiin suhteellisen korkeita pitoisuuksia, noin 45 nanogrammaa litrassa.

"Näiden tulosten valossa meidän hypoteesimme on, että suurimmat saasteet johtuvat alueen jätevesien käsittelystä, esimerkiksi kotitalouksien imeytyskentistä", kertoo Elise Granek, yksi tutkimukseen osallistuneista tutkijoista.

Miksi meressä on niin paljon kofeiinia?

Kofeiinipitoisuuksien ero saattaa siis johtua siitä, että taajamissa jätevesien valvonta on tiukempaa.

"Jätevesilaitokset tarkastetaan usein, jotta voidaan varmistaa, että niiden puhdistamien vesien arvot pysyvät määrätyissä rajoissa", lisää meriekologi Granek, joka työskentelee Portlandin valtionyliopistossa. Granek kuitenkin huomauttaa, että kofeiinia ei ole otettu huomioon jätevesimääräyksissä, joten sen pitoisuuksia ei myöskään ole erikseen tarkasteltu.

Pienemmissä jätevesilaitoksissa sen sijaan "valvonta ei usein ole niin laajamittaista".

Suuret puhdistuslaitokset voivat olla myös etu, sillä Oregonin kaupungit ovat varsin pieniä. Laitosten ei tarvitse puhdistaa niin suuria jätevesimääriä kuin esimerkiksi Bostonissa, jossa toisen tutkimuksen mukaan pumpataan suhteellisen suuria määriä kofeiinia mereen.

"Saastesopalla" on tuntemattomat vaikutukset

Hydrologi Dana Kolpin pitää uutta tutkimusta tarpeellisena ja toteaa, että aiemmin dokumentoidut vesistöjen kofeiinipitoisuudet on useimmiten mitattu makeista vesistä.

"Kofeiinia on melkein kaikkialla, ja yhä useampi seikka viittaa siihen, että tällaisia vähän tutkittuja saasteita on vesistöissä runsaasti", kertoo Dana Kolpin. Hän työskentelee Iowassa Yhdysvaltojen geologisten tutkimusten hankkeessa, joka keskittyy vesissä havaittaviin myrkyllisiin aineisiin.

Ihmisten jätteissä on "valtava määrä mahdollisia saastuttavia aineita, kuten lääkkeitä, hormoneja, hygieniatuotteita, saippuoita, tuoksuja ja keinotekoisia makeutusaineita".

Kofeiini on kuin juorukello, joka ilmaisee, miten runsaasti ihmisistä peräisin olevia aineita vesistä löydetään, sanoo Dana Kolpin, joka ei ollut mukana tutkimuksessa.

Jos siis vedessä havaitaan kofeiinia, siinä on hyvin suurella todennäköisyydellä myös muita saastuttavia aineita.

"Mitä se sitten tarkoittaa? Vedessä olevat eliöt joutuvat kohtaamaan matalien pitoisuuksien saastesopan", Kolpin jatkaa.

"Se, onko näillä aineilla tai aineiden sekoituksilla ympäristön tai terveyden kannalta vaarallisia seurauksia, on miljoonan dollarin kysymys."

Kofeiini aiheuttaa eläimille solustressiä

Kofeiinia on vesistöissä kaikkialla maailmassa, niin Bostonin satamassa kuin Välimeressä ja Pohjanmeressäkin. Tutkimuksessa mukana ollut Elise Granek toteaa, että kofeiini voi säilyä merivedessä jopa 30 päivää.

Piristävän aineen vaikutusta luonnon ekosysteemeihin ei vielä tunneta. Myrkyttömät vaikutukset voivat olla piileviä, mutta ne saattavat kasaantua ravintoketjussa tai seuraavissa sukupolvissa.

Elise Granek kollegoineen on todistanut laboratoriokokeissa, että rannikolta löydetyt kofeiinipitoisuudet vaikuttavat vuorovesialueella eläviin simpukoihin. Kofeiini saa simpukat tuottamaan erityistä proteiinia.

Kenttätutkimuksessa havaitut pitoisuudet aiheuttivat "simpukoissa viitteitä solustressistä", hän sanoo. "Vaikuttavatko pitkäaikainen altistus tai korkeat pitoisuudet simpukoiden kasvunopeuteen tai lisääntymiskykyyn?" Sitä ryhmä aikoo tutkia seuraavassa kokeessaan.

Dana Kolpin sanoo, että muiden saasteiden on tutkimuksissa todettu aiheuttavan vakavia seurauksia. Kanadassa Ontariossa syrjäisessä järvessä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että e-pillerien estrogeeni saattaa jopa romahduttaa kalakantoja.

"Kofeiinin ympäristövaikutuksista ei vielä ole saatu varmuutta", hän sanoo. ”Se on kuitenkin erinomainen merkkiaine, sillä useimmilla alueilla voidaan varmasti sanoa, että vesistössä havaittava kofeiini on peräisin ihmisistä".

Luoteis-Yhdysvaltojen vesistöjen kofeiinitutkimus julkaistiin Marine Pollution Bulletin -lehden heinäkuun numerossa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...