Galleria: Jane Goodallin simpanssit

Muotokuvasarja esittelee muutamia Jane Goodallin simpanssijoukon persoonallisuuksista. Napsauta kuvaa, jos haluat nähdä sen isompana.

tiistai 30. syyskuuta 2014 teksti David Quammen

Jane Goodall: Suosittu tutkija täytti 80 vuotta

Tutkija ja luonnonsuojelija Jane Goodall täytti 80 vuotta 3. huhtikuuta 2014.

Hänet tunnetaan uraauurtavasta simpanssitutkimuksestaan, joka käynnistyi Tansanian Gombessa vuonna 1960. Jo ensi kuukausina Jane teki kolme keskeistä havaintoa: Simpanssit valmistavat työkaluja, käyttävät työkaluja ja voivat olla lihaa syöviä petoja.

Vuonna 1965 hän perusti Gombeen tutkimuskeskuksen, jossa lukuisat tutkijat ovat vuosien saatossa perehtyneet simpanssien elämään.

Tiedeyhteisön hampaissa

Jane Goodall sai tiedeyhteisön kuohumaan 1960-luvulla, kun hän sisällytti tutkimukseensa simpanssien yksilöllisiä eroja ja luonteenpiirteitä.

”Oli jonkinmoinen järkytys kuulla, että olin tehnyt kaiken väärin. Aivan kaiken. Minun ei olisi pitänyt nimetä niitä. En olisi saanut kertoa niiden luonteista, ajatuksista tai tunteista. Ne asiat kuuluvat vain meille ihmisille", hän kertoo.

Hän ei kuitenkaan antanut periksi, ja hänen työnsä muodostui lopulta myöhempien ihmisapinatutkimusten peruskiveksi.

Jane Goodall muistelee uraansa

National Geographic on haastatellut Jane Goodallia Gomben simpanssitutkimushankkeen tiimoilta. Lue National Geographic Suomen 9/2014 artikkeli "Jane Goodallin perhealbumi" täältä:

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut natgeo.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...