Islannin jääkylmissä syvyyksissä

Biologi ja sukeltaja Jónína Herdís Ólafsdóttir tutkii National Geographicin tukemana Islannin syviä halkeamia ja etsii elämää tästä tuntemattomasta maailmasta.

torstai 19. maaliskuuta 2015 teksti Jónína Herdís Ólafsdóttir

Jónína kertoo tutkimushankkeesta

Islanti on repeämässä hitaasti mutta varmasti kahtia. Koska saari sijaitsee Atlantin keskiselänteellä kahden toisistaan erkanevan mannerlaatan päällä, laattojen liike on synnyttänyt koko maan poikki kulkevia vajoamia ja halkeamia. Jotkin niistä ovat kuivia, mutta toiset avautuvat jääkylmään pohjaveteen ja yltävät jopa 60 metrin syvyyteen.

Olen biologi ja sukeltaja, ja National Geographic on tukenut työtäni näissä heikosti tunnetuissa, veden täyttämissä halkeamissa. Ne näyttävät täysin elottomilta, mutta tarkemmin katsottuina niistä paljastuu kivien lomassa syöksyileviä kaloja, lähinnä kääpiönieriöitä, joiden joukkoon saattaa uida suurempia nieriöitä lähistön järvistä. Neonvihreän Tetraspora cylindrican kaltaiset levälajit tuovat ympäristöön omaa maustettaan, ja seinämiä peittävät paksut syanobakteerimatot antavat suojaa ja ravintoa pienille selkärangattomille.

Luolaelämään sopeutuneiden äyriäisten – jotka ovat tämän geologisesti nuoren saaren harvoja endeemisiä lajeja – uskottiin myös elävän näissä halkeamissa, ja löysimmekin niitä viimein 40 metriä syvästä Huldugján halkeamasta. Jatkamme matkaa näissä synkissä syövereissä ja toivomme löytävämme vielä paljon muutakin.

Napsauta alla olevaa videota

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...