Jane Goodall ja 50 vuotta tutkimusta

Vuonna 1960 innokas eläintenystävä, jolla ei ollut tieteellistä koulutusta, pystytti leirin Gombejoen riistansuojelualueelle tarkkaillakseen simpansseja. Nykyisin Jane Goodallin nimi yhdistetään kautta maailman rakastetun eläinlajin suojeluun. Gombessa on tutkittu villieläimiä yksityiskohtaisemmin ja pidempään kuin muualla, ja työ tuottaa yhä uusia havaintoja.

keskiviikko 13. lokakuuta 2010 teksti David Quammen

Kovin moni ei osaa tarkkaan sanoa, millä hetkellä otti ratkaisevan askeleen urallaan, mutta Jane Goodall osaa.

Hän astui aamuvarhain 14. heinäkuuta 1960 syrjäiselle kivirannalle Tanganjikajärven itärannalla saapuen ensimmäistä kertaa tuolloin Gombejoen riistansuojelualueena tunnettuun paikkaan, brittiläisen siirtomaahallinnon vuonna 1943 perustamalle pienelle suojelualueelle. Hänellä oli mukanaan teltta, muutama peltilautanen, korvaton muki, kehnot kiikarit ja afrikkalainen kokki Dominic. Nuoren naisen matkaa villiin ja itsenäistymättömään erämaahan pidettiin sen verran vaarallisena, että häntä vaadittiin ottamaan mukaan seuralainen, joten matkassa oli mukana myös hänen äitinsä.

Janen aikomuksena oli tutkia simpansseja. Ainakin hän yrittäisi. Satunnaiset tarkkailijat arvelivat tytön epäonnistuvan, mutta hänet tähän tehtävään Nairobissa rekrytoinut paleontologi Louis Leakey piti onnistumismahdollisuuksia hyvinä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...