Kapinallississit sieppasivat tutkijaryhmän

Himalajalla työskennelleet lintujen tutkijat joutuivat yhtäkkiä kapinallisryhmän vangeiksi. Heitä oli tarkoitus käyttää houkutuslintuina.

tiistai 10. syyskuuta 2013

Olimme tutkimassa Himalajan lintuja, kun leiriimme tuli kymmenen miestä konekivääreineen. He käskivät meidän lähteä mukaansa. Yleensä työskentelemme noin 3 400 metrissä, mutta tuolloin olimme laskeutuneet tutkimaan hieman alempana eläviä lintuja. 2 400 metrissä kulkee tie, ja jos olisimme pysyneet ylempänä, miehet eivät olisi löytäneet meitä.

1990-luvun alussa Intian armeija oli läsnä kaikkialla. Alueella oli käynnissä kapina, ja me olimme joutuneet kapinallisten vangeiksi. He marssittivat meidät lähimpään kylään ja käskivät meidän nousta pikkubussiin. Meitä siirreltiin ajopelistä toiseen. Sissit löivät pistoolilla rikšakuskia, joka ei luovuttanut ajoneuvoaan kyllin nopeasti, kuljettivat meidät 25 kilometrin päähän ja anastivat toisen bussin. Sitten meidät pistettiin patikoimaan.

Pysähdyimme niitylle, jonka kapinallisleiri oli kuin elokuvasta. Sissit halusivat Amnesty Internationalin tulevan dokumentoimaan Intian armeijan hirmutekoja, ja me kolme – yksi englantilainen ja kaksi amerikkalaista – olimme oivia houkutuslintuja. Vangitsijamme kohtelivat meitä ystävällisesti. He antoivat meidän pysyä yhdessä. He haastoivat meidät köydenvetokisaan ja laittoivat keskiviivaksi rynnäkkökiväärin. Annoimme suosiolla heidän voittaa.

Viidentenä yönä yksi meistä huomasi, että ovella ei ollut vahtia. Hipsimme sukkasillamme saappaat kädessä mäkeä ylös ja juoksimme aamuun asti ohi kummastelevien lammaspaimenten. Kun pääsimme viimein tien varteen, kaivoimme esiin kaikki rahamme – kuutisen euroa – ja hyppäsimme ensimmäiseen kohdalle sattuneeseen bussiin.

Trevor Price

National Geographicin apurahatutkija.

Erikoisala

Ornitologia

Paikka

Kashmir

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...