Opastus maksoi arkeologille vuohen

Kansojen muuttoliikkeisiin perehtynyt arkeologi Jeff Rose joutui ostamaan vuohen maksaakseen palkkion beduiinioppaalle Omanissa.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013 teksti Jeff Rose

Minun tutkimusryhmässäni on väkeä esimerkiksi Ukrainasta, Saksasta, Italiasta ja Yhdysvalloista, mutta yleensä joukossamme ei ole ketään Arabian niemimaalta, missä kaivamme esiin todisteita muinaisista ihmisistä.

Ensimmäisellä kenttäkaudella en vielä osannut yhtään arabiaa, eikä Google Earth -palvelua ollut olemassakaan, joten pestasin erään beduiinin oppaaksemme. Kun kysyin, mitä opastus maksaa, hän vastasi: "Me olemme veljiä. Minulle on ilo johdattaa teidät näihin paikkoihin."

Kenttäkautemme budjetti oli alle 10 000 euroa, minkä piti riittää varusteisiin, ajoneuvovuokriin, polttoaineeseen, ruokaan ja majoitukseen kahdeksalle, joten tartuin hanakasti beduiinin tarjoukseen.

Kun tiemme kolme päivää myöhemmin olivat eroamassa, hän kuitenkin kysyi, paljonko olin ajatellut maksaa hänelle. Minulla ei ollut hajuakaan hänen odotuksistaan tai käyvistä hinnoista, joten epäröiden tarjosin hänelle noin 40 euroa päivää kohden. En koskaan unohda hänen ilmettään - se oli jotain murtuneen ja raivostuneen välimailta. En ollut tajunnut, että työskentelimme keskellä Omanin öljyaluetta, missä paikalliset ovat tottuneet öljyalan palkkatasoon.

Beduiini oli vieläpä johdattanut meidät uskomattomien arkeologisten löytöjen äärelle ja uskoi ansainneensa siitä kunnon palkkion. Pelkäsin koko kenttäkauden olevan vaarassa. Beduiini usutti meidät autoonsa ja kaahasi takaisin kyläänsä. Siellä hänen sheikki-isänsä määräsi minut maksamaan 80 euroa päivältä ja ostamaan vuohen hankkeemme menestyksen juhlimiseksi. Minä maksoin, vuohi teurastettiin ja kaikki juhlivat.

Nyt etsimme luolia, joissa sedimentit ja kivityökalut ovat säilyneet hyvin. Paikalliset taas uskovat pahojen jinn-henkien majailevan luolissa ja välttävät niitä, mikä sopii meille hyvin

Jeff Rose

National Geographicin nousevaksi kyvyksi nimeämä tutkija.

Erikoisala

Muuttoliikkeisiin perehtynyt arkeologi.

Paikka

Oman

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...