Outo valkoinen apina Jane Goodall

Legendaarinen kädellisten tutkija Jane Goodall työskentelee yhä aktiivisesti simpanssien suojelemiseksi.

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Primatologi Jane Goodall toteuttaa 79-vuotiaanakin elämänsä suurta haavetta eli valistaa ihmisiä missä ja milloin vain simpanssien suojelusta. Viime kesäkuussa Lissabonissa Rotary Clubin kansainvälisen konferenssin pääpuhujana hän kuvaili itseään "oudoksi valkoiseksi apinaksi, joka saapui Tansanian Gombeen ja ihastui heti sikäläisiin olentoihin".

Kenttätyösi on tuottanut ainakin kolme mullistavaa havaintoa: simpanssit syövät ajoittain lihaa, käyttävät työkaluja ja tekevätkin niitä itse. Tuleeko mieleesi muuta?

Kyllä, lisäisin tuohon kaksi asiaa: ne voivat sotia keskenään mutta niillä on myös kyky tuntea empatiaa. Havainto työkalujen tekemisestä oli sikäli merkittävä, että se ravisutti tapaamme määritellä ihminen. Lihaa ne syövät kyllä varsin vähän...

Miten koit eron kenttäkokemustesi ja Cambridgen yliopiston opetuksen välillä?

Se oli kamalaa. He sanoivat, että olin tehnyt kaiken väärin. Minun olisi pitänyt viitata eläimiin numeroilla eikä nimillä. Niiden luonteita ei olisi saanut kuvailla. Siinä vaiheessa otin kyllä riskin ja esitin vastalauseeni: "Olen pahoillani, mutta olen eri mieltä."

Oma tarinasi on innoittanut tuhansia kenttäbiologeja. Onko maineesi jo taakka?

Ei suinkaan. Saatan innoittaa joitakin ihmisiä samalla tavalla kuin muut innoittivat aikanaan minua. Meidän ei tosin 1960-luvulla tarvinnut murehtia suojeluasioista. Surullista onkin se, että nuorten ihmisten on nyt kannettava eläinten tutkimisen lisäksi huolta myös niiden suojelemisesta. Osa heistä ei tosin välitä suojelusta, mikä on minusta outoa.

Mistä ehtymättömältä vaikuttava optimismisi oikein kumpuaa?

Nuorista ja heidän uskostaan siihen, että he voivat muuttaa maailmaa. Myös luonnon oma sopeutumiskyky luo uskoa tulevaan. Pahastikin tuhoutunut alue voi aikanaan elpyä. Toki uskoa tuo myös inhimillinen sitkeys: kun tarpeeksi moni liittyy taistoon, optimismiin on aihetta.

Onko kentällä työskentelevän biologin osattava kertoa tarinoita?

Mielestäni kyllä. Itse olen kirjoittanut tarinoita jo viisivuotiaasta lähtien. Oivalsin jo varhain, että muutosta voidaan ajaa eteenpäin vain ihmisiä kiinnostavilla tarinoilla.

Kaipaatko kenttätöitä?

Kaipaan lähinnä yksin olemista metsässä. Gombe on muuttunut paljon, eikä minulla ole halua mennä sinne nyt. Kaipaan kyllä entisaikojen Gombea.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...