3D-tulostus mullistaa maailmaa

Aseita, taloja ja elävää kudostakin voi jo tulostaa. 3D-teknologia kehittyy vauhdilla ja ratsastaa teknologisen huuman harjalla. Mullistaako esinetulostus koko valmistusteollisuuden?

perjantai 5. joulukuuta 2014 teksti Roff Smith

3D-tulostus kehittyy vauhdilla

Ainetta lisäävää valmistusta tai esinetulostusta – kuten 3D-tulostusta myöskin kutsutaan – on harjoitettu noin 30 vuotta, mutta vasta viimeaikainen huikea edistystahti on innostanut suurisuuntaisiin ennustuksiin.

”Tulostimen nopeus, tarkkuus ja tulostusaineiden valikoima kehittyvät kaiken aikaa. Kehitteillä on myös tulostimia, jotka voivat tulostaa useammilla aineilla ja luoda esineitä, joissa on toimivia osia ja aktiivisia johdotuksia”, sanoo Cornell-yliopiston professori Hod Lipson.

Video: Kallon 3D-tulostus

Seuraa sivuillamme osoitteessa natgeo.fi/3D-video, kuinka Homo habiliksen kallo syntyy 3D-tulostuksella. Tunteja kestävä prosessi on onneksi tiivistetty vain minuuttien mittaiseksi.

Elävää kudosta omista soluista?

Jennifer Lewisin johtama Harvardin yliopiston tutkijaryhmä on tulostanut elävää kudosta, jonka sisällä kulkee verisuonia, ja se on ratkaiseva askel kohti sitä, että potilaaseen voitaisiin jonain päivänä siirtää hänen omista soluistaan tulostettuja elimiä.

Lue: Tulosta mitä haluat

Tutustu 3D-tulostinten toimintaperiaatteisiin ja lue alan uusimmista kokeiluista. National Geographicin numerossa 12/14 ilmestynyt artikkeli löytyy täältä:

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut natgeo.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...