Seascraper, omavarainen asunto-, toimisto- ja virkistysaluekokonaisuus, on yhdysvaltalaisten suunnittelijoiden mukaan tarkoitettu hidastamaan kaupunkien leviämistä ja lievittämään kasvukipuja. Energiaomavaraisuutensa alus saavuttaisi syvänmeren virtausten pyörittämillä vedenalaisilla turbiineilla ja ohuella aurinkokennokuorella. Kupera kuori keräisi sadevettä ja päästäisi päivänvalon alakerroksiin asti. Juomavettä saataisiin suolanpoistolaitoksesta, joka käsittelisi sadevettä.

Galleria: Tulevaisuuden kelluvat kaupungit

Maailman väkiluku on kohonnut yli seitsemän miljardin, väkeä virtaa kaupunkeihin suurina joukkoina ja tulvat ja merenpinnan nousu panevat maalla asumisen koetukselle. Niinpä arkkitehdit ja keksijät ovat ilmeisesti päättäneet nostaa ankkurin.

perjantai 10. elokuuta 2012

Maailman väkiluku on kohonnut yli seitsemän miljardin, väkeä virtaa kaupunkeihin suurina joukkoina ja tulvat ja merenpinnan nousu panevat maalla asumisen koetukselle. Niinpä arkkitehdit ja keksijät ovat ilmeisesti päättäneet nostaa ankkurin. Piirrokset ja kuvat eVolo ja Koen Olthius.

Plastic Fish Tower ei houkuttelisi luokseen kaloja vaan muutoin Tyynenmeren jätepyörteisiin päätyvää muovijätettä. Se keräisi kelluvia muovinpalasia kelluvalla pyöreällä aitauksella, jonka halkaisija olisi pari kilometriä. Tornin ulkokehällä ja veden yläpuolisissa osissa voisi asua ihmisiä, ja sen keskellä sijaitseva tuotantolaitos tekisi muovijätteestä muoviverkkoa, jota voitaisiin käyttää kalankasvattamoissa.

Toinen ratkaisu Tyynenmeren jätepyörteeseen voisi löytyä serbialaisen suunnittelijaryhmän Lady Landfill Skycrapers -hankkeesta, jossa rakennettaisiin kiertyviä "merenpiirtäjiä" vedenalaisten kaatopaikkojen päälle. Jätteet kerääntyisivät tornien alaosiin, missä ne kierrätettäisiin. Tornit toimisivat perustana pinnalla oleville saarille, joissa olisi omavaraista ihmisasutusta. Muovijätettä voitaisiin polttaa energiaksi, joka varastoitaisiin jättikokoisiin akkuihin.

Tästä rakennelmasta näkyisi pinnalle vain kelluva ulkokehä ja läpinäkyvä keskustorni. Waterscraper on visioitu putkimaiseksi vedenalaiseksi asumukseksi ja laboratorioksi, joka kestäisi musertavia vedenalaisia paineita. Päivänvalo suodattuisi kupolin sisältä alas asti Waterscraperin liikkuessa paikasta toiseen. Hiekkarannat, ravintolat, venesatama ja sukelluskeskus palvelisivat vakituisia asukkaita ja hotellivieraita.

Water Circles -konseptissa vanhoja öljynporauslauttoja muunnettaisiin vedenkäsittelylaitoksiksi, jotka muuttavat suolaveden makeaksi. Jäljelle jätetyllä öljyntuotantolaitteistolla kuljetettaisiin merivettä suolanpoistolaitokseen. Kuulamaiset moduulit suodattaisivat merivettä ja varastoisivat vesipulasta kärsiviin maihin tarkoitettua juomavettä. Porauslautoille majoittuisi myös tutkijoita, ja siellä tuotettaisiin elintarvikkeita, maalailevat eteläkorealaiset suunnittelijat.

Tähän lähes puolen miljoonan neliömetrin laajuiseen kelluvaan terminaaliin mahtuisi kolme suurta alusta. Se tarjoaisi uudenlaisen merellisen elämyksen, johon sisältyisi hotellimajoitusta avomerellä, shoppailua ja hulppeaa ruokailua. Sisäpuolen "satamaan" voisivat ankkuroitua pienemmät alukset, ja sen puolelta päivänvalo ulottuisi myös terminaalin sisäpuolelle. Kymmenen prosenttia kattoalasta olisi peitetty aurinkosähkökennoilla, sanoo Waterstudio.NL:n hollantilainen arkkitehti Koen Olthuis.

Vuonna 2014 valmistuvaksi suunnitellusta Citadel-hankkeesta saattaa tulla Euroopan ensimmäinen kelluva asuinrakennus, sanoo arkkitehti Koen Olthuis. Haagin lähelle Westlandiin rakennettavan 60 asuinhuoneiston kokonaisuuden on määrä myös suojata suurelta osin merenpinnan alapuolella sijaitsevan valtion asukkaita tulvilta. Olthuis odottaa Citadelin ja sille suunnitellun viiden naapurin käyttävän elinkaarensa aikana 25 prosenttia tavanomaisia rakennuksia vähemmän energiaa.

Myöskin vuonna 2014 avattavaksi kaavaillusta Greenstarista on tuleva Malediivien edustalla Intian valtameressä sijaitseva hotelli ja konferenssikeskus. Malediivit on maailman matalimmalla sijaitseva valtio, joten merenpinnan odotettu kohoaminen uhkaa sitä ehkä kaikkein eniten. Energiatehokkaaksi suunnitellun rakennuksen ekologinen jalanjälki kuvastaa suunnittelijoiden mukaan Malediivien määrätietoisuutta ilmastonmuutoksen torjunnassa. Greenstariin mahtuu 800 majoittujaa ja 2 000 kokoustajaa.

Hollantilainen arkkitehti Koen Olthuis suunnitteli tämän yhden perheen kelluvan huvilan Amsterdamiin ja halusi tehdä siitä yksityisen ja samalla monimuotoisen. Vuonna 2008 valmistuneen rakennuksen alakerran makuuhuoneet ja kylpyhuoneet sijaitsevat osin veden alla. Yläkerrosten suurista liukuovista pääsee puukuistille, jossa on laivankannen tuntua.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...