Kuinka Trajanuksen pylväs rakennettiin Roomaan?

Keisari Trajanuksen kunniaksi rakennettu pylväs on seissyt Roomassa jo yli 1900 vuotta. Vuonna 113 valmistunut 38 metriä korkea pylväs on ainutlaatuinen arkkitehtuurisaavutus. Sen ympäri kiertävä kuvafriisi on kuin käärölle kierretty sarjakuva.

maanantai 13. huhtikuuta 2015 teksti Karen Gunn

Sotaa barbaareja vastaan

Keisari Trajanus kokosi vuosina 101–106 peräjälkeen käytyihin sotiin kymmeniä tuhansia sotilaita, ylitti Tonavan kahta muinaisen maailman suurinta siltaa pitkin, kaatoi Daakian väkevän barbaarivaltakunnan sen vuoristoisella kotikentällä kahteen otteeseen ja pyyhki sen sitten järjestelmällisesti olemattomiin Euroopan kartalta.

Pylväs voiton muistoksi

Trajanuksen sotaretket nykyisen Romanian alueella eläneitä daakialaisia vastaan tuottivat häikäisevät sotasaaliit. Niillä rakennettiin Roomaan Trajanuksen forum, johon kuului pylväikön reunustama avara aukio, kaksi kirjastoa, suuri julkinen rakennus nimeltä Basilica Ulpia ja ehkä temppelikin. Sitä hallitsi 38 metriin yltävä marmoripylväs, jonka pintaa kiertävät kuvat kertovat daakialaisia vastaan käydyistä sodista 155 kohtauksen ja 2662 hahmon kautta. Keisari itse esiintyy 58 kohtauksessa.

Animaatio: Näin Trajanuksen pylväs syntyi

Pylvään synnystä ja sen sisältämän kertomuksen todenperäisyydestä kiistellään edelleen. Tämä englanninkielinen videoanimaatio kertoo pylvään rakentamisen vaiheista.

Lue lisää Rooman Trajanuksen pylväästä National Geographicin numerosta 4/2015 napsauttamalla tästä:

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut natgeo.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...