Laser paljastaa gotiikan salat

Taidehistorioitsijat perehtyvät nyt laserin avulla keskiajan käsityöläisten ajatusmaailmaan. Uudet laserkeilaukset ovat paljastaneet gotiikan arkkitehtuurista salaisuuden jos toisenkin.

torstai 23. heinäkuuta 2015 teksti Rachel Hartigan Shea / National Geographic

Lasertekniikka valottaa Washingtonin katedraalin yksityiskohtia

Gotiikan arkkitehtuurissa on välillä huijattukin

Gotiikka on keskiaikainen eurooppalainen tyylisuunta, josta ovat jääneet todisteeksi ennen kaikkea mahtavat katedraalit. Tunnetuin lienee Pariisin Notre Dame, jossa vuosittain käy 13 miljoonaa vierailijaa.

Siitä, miten käsityöläiset käytännössä kasasivat gotiikan ajan mestarilliset rakennukset, on kirjoitettu monia opuksia. Nyt taidehistorioitsija Andrew Tallon on kaivautunut lapionpiston verran syvemmälle aiheeseen. Laserkeilausten mukaan huijaukset olivat yleisiä.

Tallon on laserkeilauksilla paljastanut monia oikoteitä, joita gotiikan ajan käsityöläiset ovat käyttäneet historiallisten rakennusten tekovaiheessa.

Esimerkiksi Notre Dame rakennettiin epävakaalle perustalle, mikä sai sen julkisivun kallistumaan. Arkkitehdit ja työläiset eivät alkaneet korjata tai rakentaa kirkkoa uudelleen, vaan sen sijaan odottivat vuosikymmenen, kunnes he olivat varmoja siitä, että perusta oli vakaa, ja jatkoivat työtä vasta sitten. Keilauksissa on paljastunut esimerkiksi monia patsaita, jotka ovat peräti 30 senttimetriä vinossa.

Miljardista pisteestä syntyy 3D-kuva

Yhdistämällä 50 eri puolelta Notre Damea tehtyä laserkeilausta panoraamakuviin Tallon onnistui luomaan totuudenmukaiset kolmiulotteiset kuvat kirkosta. Joka keilauksesta hän sai lukuisia yksittäisiä mittaustietoja, joista yhteensä muodostui miljardin pisteen pistepilvi. Pistepilvi taas esittää katedraalin pienimmätkin kolkat ja nurkkaukset viiden millimetrin tarkkuudella.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...