Maailman vaarallisin lentokenttä

Vain taitavimmat lentäjät saavat laskeutua Luklaan, maailman vaarallisimmalle lentokentälle. Se sijaitsee 2 860 metrin korkeudessa Himalajalla.

perjantai 3. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Nykyisillä lentokentillä kiitoradan normaali vähimmäispituus on 1 800 metriä. Niin paljon tarvitsee tavallinen matkustajakone, ja yleensä kiitoratojen pituus on kolme kilometriä tai enemmänkin, jolloin niille voivat laskeutua kaikenlaiset konetyypit.

Vain taitavimmat lentäjät ja vain harvat konetyypit voivat laskeutua Luklaan, jonka kiitoradan pituus on vain 480 metriä. Lisäksi rata on usein kostea, ja kun se vielä sijaitsee 2 860 metrin korkeudessa, pitää laskeutumisnopeuden ohuen ilman vuoksi olla normaalia suurempi. Luklaa ei suotta sanotakaan maailman vaarallisimmaksi lentokentäksi.

Himalajalla sijaitseva pieni Luklan lentoasema perustettiin 1960-luvulla Edmund Hillaryn aloitteesta. Hän perusteli asiaa sillä, että Luklasta aloitettaessa vaellusmatka perusleiriin puolittuu. Perusleiristä vasta alkaa varsinainen Everestille nousu. Pienestä Luklan kaupungista tuli siten liikenteen solmukohta.

50 konetta päivässä maailman vaarallisimmalla kentällä

Kesäkautena Luklaan laskeutuu päivittäin noin 50 lentoa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kullakin saapuneella koneella on aikaa 10–15 minuuttia purkaa matkustajat ulos ja saada uudet sisään ennen kuin sen on jo jatkettava matkaa. Vain siten saadaan tilaa taas seuraavalle koneelle, joka tulee Kathmandusta, reilun puolen tunnin lentomatkan päästä. Ja kaiken tämän keskellä täytyy lentäjien pitää päänsä kylmänä, sillä kentällä toimiminen ei ole helppoa. Itse kiitorata on rinteessä, joka viettää 10 prosenttia, ja kun laskeutumispyörät ovat alhaalla, ei ole enää paluuta: rata päättyy vuorenseinään.

Lähtö Luklasta on yhtä hurja. Kone rullaa alas kiitorataa, ja kun rata loppuu, vauhtia on parasta olla tarpeeksi, sillä edessä on heti 600 metrin syvyinen rotko.

Sääolot ovat Luklassa hyvin vaihtelevat. Usein käykin niin, että kone lähtee Kathmandusta kirkkaassa auringonpaisteessa, mutta joutuu palaamaan takaisin, kun Lukla on suljettu tiheän sumun tai äkillisen lumimyrskyn vuoksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...