Rakennukset pelastavat ihmishenkiä

Maailman terveysjärjestön mukaan joka kahdeksannen ihmisen kuolema johtui vuonna 2012 ilmansaasteista. Nyt tutkijat ja arkkitehdit yrittävät rakentaa ilmaa puhdistavia rakennuksia.

perjantai 14. marraskuuta 2014

Rakennukset ovat ilmanpuhdistimia

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan joka kahdeksas kuolema maailmassa vuonna 2012 johtui ilmansaasteista.

Nyt arkkitehdit ja tutkijat ovat luomassa kerrostalon kokoisia ilmanpuhdistimia – jotka ovat kerrostaloja. Meksikolainen sairaala paljasti viime vuonna ”savusumua syövän” julkisivunsa (kuva).

Se on päällystetty titaanidioksidilla (TiO²), joka toimii katalysaattorina ja hajottaa saasteita vähemmän vaarallisiksi aineiksi.

Suunnittelijoiden mukaan julkisivu pystyy neutraloimaan joka tuhannen auton päästöt vuorokaudessa. Vaikka siitä ei vielä olekaan varmuutta, olisiko titaanidioksidista merkittäväksi ilman puhdistajaksi, se on herättänyt suurta kiinnostusta.

Lontoossa suunnitellaan sen käyttöä pahiten saastuneilla alueilla, ja Milanossa avataan ensi vuonna näyttelypaviljonki, jonka pinta on ”ilmaa puhdistavaa betonia”.

Vielä nyt TiO² tarvitsee toimiakseen UV-valoa, mutta eurooppalainen projekti tutkii mahdollisuuksia näkyvän valon hyödyntämiseen. Silloin ilma puhdistuisi paremmin myös vähällä paisteella.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...