Syrjäyttääkö maanpiirtäjä pilvenpiirtäjän?

Siirtyvätkö toimistot ja liikehuoneistot tulevaisuudessa maan alle?

torstai 8. elokuuta 2013

Ylösalainen pilvenpiirtäjä, joka kaivautuu maan sisään, on meksikolaisten arkkitehtiveljesten kunnianhimoinen hanke. Sebastian ja Esteban Suarez haluaisivat rakentaa ylöslaisen 65-kerroksisen pyramidin El Zocalo -aukiolle Méxicon sydämeen. Nykyään hallintorakennusten ja museoiden ympäröimän aukion alla olisi silloin 240 metriä suuntaansa oleva neliömäinen lasipinta.

Maanpiirtäjä pitäisi sisällään liikehuoneistoja ja toimistoja, mutta se toimisi samalla kulttuurihankkeena, joka ei veisi tilaa aukiolla järjestettäviltä näyttelyiltä, konserteilta ja paraateilta.

”Olemme saaneet innoitusta Pariisiin ja muihin Euroopan suurkaupunkeihin rakennetuista maanalaisista pysäköintilaitoksista”, sanoo Sebastian Suarez.

”Olemme silti sitä mieltä, että maan alle rakentaminen tulee kysymykseen vain erityisissä tapauksissa, joissa halutaan säilyttää katutason arkkitehtuuri. Maanpiirtäjistä ei tule tulevaisuuden valta-arkkitehtuuria jo kallautensakaan vuoksi.”

Kaikkien maanalaisten kerrosten valaisemiseksi luonnonvalolla koko rakennukseen on asennettava valokuitukaapelit. Niiden lisäksi tarvitaan erinomainen ilmastointijärjestelmä sekä vankat seinät ja tukipaalut, jotka kestävät geologisten kerrosten ja pohjaveden paineita.

”Rakennuksesta tulisi kuin avoin kanjoni", sanoo Sebastian Suarez. ”Maanpiirtäjä on vasta projektiasteella. Jos se toteutetaan, siitä tulee aivan uudenlaista arkkitehtuuria: rakennus, joka on sekä ylellinen että näkymätön."

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...