Uusi teoria: Pääsiäissaaren patsaat kävelivät sittenkin

Miten Pääsiäissaaren muinaiset asukkaat siirsivät kuuluisia kivikolossejaan? Vastaus saattaa piillä moaiden pallomahassa ja raskaassa tyviosassa.

tiistai 26. kesäkuuta 2012 teksti National Geographic News

Yksi pitkäikäisistä arvoituksista on kenties saanut ratkaisunsa. Pääsiäissaaren kivikolossit saattoivat liikkua "kävellen".

Pääsiäissaaren patsaita siirrettiin louhoksesta, jossa valtaosa niistä veistettiin, jopa 18 kilometrin päähän ilman pyöriä, nostureita tai kuormajuhtia.

Menneisyydessä on testattu monenlaisia ideoita, joissa saarelaisten on ajateltu hyödyntäneen jonkinlaisia puurullia, köysiä tai puurekiä. Nyt yksi arkeologikaksikko on esittänyt uuden teorian, joka itse asiassa tukee vanhaa kansantarinaa "kävelevistä" patsaista.

Arkeologien mukaan nuo patsaat, jotka tunnetaan nimellä moai, saatiin köysien ja lihasvoiman avulla kulkemaan eteenpäin pystyasennossa.

Katso video: Moai-kopiota keinutetaan eteenpäin

Havaijin yliopiston Terry Hunt ja Kalifornian osavaltionyliopiston Carl Lipo ovat kehitelleet teoriaansa tiiviissä yhteistyössä arkeologi Sergio Rapun kanssa. Rapu on rapanui eli Pääsiäissaaren alkuperäisväestön jäsen. Kolmikko huomasi, että patsaita voi niiden paksujen mahojen ansiosta kallistaa helposti eteenpäin, ja painavan, D:n muotoisen tyven ansiosta niitä saattoi keinuttaa sivusuunnassa.

Hunt ja Lipo osoittivat viime vuonna National Geographic Societyn Expeditions Councilin tukemissa kokeissa, että jo 18 ihmistä kykenee kolmella vahvalla köydellä ja lyhyellä harjoittelulla siirtämään kolme metriä korkeaa ja viisi tonnia painavaa moain kopiota muutamia satoja metrejä helposti ja melko nopeastikin ilman minkäänlaisia puurullia.

Tsekkiläinen insinööri Pavel Pavel kokeili vuonna 1986 toisenlaista ratkaisua yhdessä norjalaisen tutkimusmatkailijan, Thor Heyerdahlin, kanssa. He yrittivät 17 avustajan tuella siirtää nelimetristä ja yhdeksän tonnia painavaa moaita eteenpäin pystyasennossa kiertoliikkeillä. Patsaan tyvi kuitenkin vaurioitui ja koe jouduttiin keskeyttämään.

Vuotta myöhemmin amerikkalaisarkeologi Charles Love pystytti 25 avustajan kanssa nelimetrisen ja yhdeksän tonnia painavan moaikopion puurekeen ja veti sitä puurullien päällä edeten kahdessa minuutissa 45 metriä.

Pääsiäissaaren noin 2 000 rapanuita, jotka polveutuvat saaren ammoin asuttaneista polynesialaista, pitävät vastausta selvänä. "Me tiedämme totuuden", sanoo 25-vuotias matkaopas Suri Tuki. "Patsaat kävelivät."

Pääsiäissaaren arvoitus

Pääsiäissaaren patsaiden siirtämisestä on esitetty monta teoriaa. Lue arvoituksellisten kivipatsaiden koko tarina National Geographicin heinäkuun numerosta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...