Ehtymätön taivas

Aurinkoenergian määrä riittäisi tyydyttämään koko ihmiskunnan tarpeet moninkertaisesti, jos vain osaisimme kerätä sitä tehokkaasti talteen.

maanantai 9. marraskuuta 2009 teksti George Johnson

Varhain marraskuisena aamuna Mojaven aavikolla aurinko yltää hädin tuskin koskettamaan McCullough Rangen huippuja vaaleanpunaisella kajollaan. Vuorten takana Las Vegasin gigawattikimalluksen yllä täysikuu on jo laskemassa. Nevada Solar One nukkuu, mutta uusi työpäivä on alkamaisillaan.

On vaikea kuvitella, että mikään voimalaitos voisi olla näin kaunis: sata hehtaaria hieman kaartuvia peilejä asennettuina pitkiin riveihin kuin valokanaviksi. Yön ajaksi alassuin käännetyt peilit – yli 182 000 kappaletta – alkavat heräillä ja seurata aurinkoa.

”Näyttäisi tulevan 370-asteinen päivä”, sanoo yksi laitteiston käyttäjistä valvomossa. Hänen tehtävänsä on tarkkailla parabolisten peilien rivistöä, joka keskittää auringonvalon pitkiin öljytäytteisiin teräsputkiin ja lämmittää öljyn jopa 400-asteiseksi. Kiehuva neste virtaa peilikentältä jättimäisiin lämpöpattereihin, jotka ottavat lämmön talteen ja keittävät vettä höyryksi. Höyry pyörittää turbiinia ja generaattoria ja syöttää sähköverkkoon jopa 64 megawattia, joilla sähköistäisi 14 000 kotitaloutta tai muutaman lasvegasilaisen kasinon. ”Kunhan järjestelmä vain tuottaa höyryä, se on melko perinteistä touhua, tavanomaista teollisuutta”, sanoo voimalanjohtaja Robert Cable ja osoittaa kadun toisella puolella olevaa kaasuvoimalaa. ”Me käytämme samoja työkaluja ja osia kuin nuo tuolla.” Kun Nevada Solar One liittyi verkkoon vuonna 2007, se oli ensimmäinen suuri Yhdysvaltoihin rakennettu aurinkovoimala yli 17 vuoteen. Sillä välin aurinkovoima kyllä kukoisti muualla maailmassa. Nevada Solar One kuuluu espanjalaiselle Acciona-yhtiölle. Voimalan peilit on valmistettu Saksassa.

Cable ja minä panemme päähän kypärät ja mustat lasit, hyppäämme autoon ja ajelemme peilirivien lomassa. Työmiehet ruiskuttavat joitakin peilejä paloletkuilla. ”Kaikenlainen pöly vaikuttaa niihin”, Cable sanoo. Pysähdymme kentän toisella laidalla ja astumme ulos autosta. Cable todistelee lasin vahvuutta hakkaamalla sitä kuin rumpua. Hänen päänsä yläpuolella peilin polttopisteessä oleva, öljyä kuljettava putki on pinnoitettu mustalla keramiikalla, jotta se imisi mahdollisimman paljon valoa. Se on myös kääritty lasiseen, lämpöä eristävään tyhjiösylinteriin. Kun kesäpäivän kirkas aurinko paistaa suoraan pään päältä, Nevada Solar One pystyy muuttamaan noin 21 prosenttia auringon säteistä sähköksi. Kaasuvoimalat ovat tätä voimalaa tehokkaampia, mutta auringon säteily on ilmaista eikä se tuota planeettaa lämmittävää hiilidioksidia.

Noin puolen minuutin välein kuuluu pehmeää surinaa, kun moottori kääntää peilejä hieman pystymmäs, ja keskipäivään mennessä ne tuijottavat suoraan ylös. On niin hiljaista, että täällä tehtävän työn määrää on vaikea käsittää: Jokainen 760 peilin ryhmä voi tuottaa noin 84 000 wattia eli lähes 113 hevosvoimaa. Aamukahdeksalta putkissa kiertävä öljy on saavuttanut käyttölämpötilan, ja jäähdytystorni puhaltaa valkoista pilveä. Puolta tuntia myöhemmin generaattoriaseman turbiinin ääni on noussut kimeäksi ulinaksi. Nevada Solar One on valmis liittymään sähköverkkoon.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...