Kivihiili: Kiinan musta energialähde

Kivihiilen polttaminen on nostanut Kiinan maailman suurimmaksi ilmaston lämmittäjäksi. Olisiko hiilidioksidin talteenotosta ja varastoinnista ratkaisuksi?

tiistai 22. huhtikuuta 2014 teksti Michelle Nijhuis

Kivihiilen käyttö on länsimaissa asettunut suhteellisen vakaalle tasolle, mutta tilanne on toinen Kiinan kaltaisissa teollistuvissa Aasian maissa, joissa valmistetaan suuri osa länsimaiden kulutustavaroista.

Kiina polttaa suunnilleen puolet maailmassa tuotettavasta kivihiilestä lähinnä tuottaakseen sähköä jo nyt suuren ja jatkuvasti kasvavan sähköntarpeensa tyydyttämiseksi.

Kiinassa investoidaan myös uusiutuviin

Kiina tuottaa noin 80 prosenttia sähköstään kivihiilellä, mutta valtavat saasteongelmat ovat kymmenen viime vuoden aikana muuttaneet ajattelutapoja. Maassa on tähän mennessä investoitu satoja miljardeja euroja uusiutuvaan energiaan, ja Kiinasta on tullut yksi maailman suurimmista tuuliturbiinien ja aurinkopaneelien valmistajista.

Saadaanko hiilestä puhtaampaa?

Kiinassa on niin suuret hiilivarat, että siellä tuskin luovutaan niiden käytöstä. Samasta syystä siellä myöskin kehitetään kivihiilen tehokkaampaa käyttöä ja halvempaa teknologiaa hiilidioksidin varastoimiseksi maan alle.

Onko sekään silti oikea ratkaisu – ja voiko kivihiilestä koskaan tulla niin puhdasta, että ilmaston katastrofaalinen lämpeneminen voitaisiin estää?

Lue koko artikkeli napsauttamalla tästä.

Hiilenmustia lukuja

  • Kivihiiltä poltetaan yli 7 miljardia tonnia vuosittain

  • Kivihiilellä tuotetaan 40 % maailman sähköstä

  • Kivihiilen käyttö kasvaa Aasiassa räjähdysmäisesti

  • Jokaista maailman ihmistä kohti laskettuna kivihiiltä kuluu 2,9 kg päivässä

  • Kivihiili aiheuttaa 39 % globaaleista hiilidioksidipäästöistä

  • Hiilikaivoksissa kuolee vuosittain tuhansia työläisiä, ja kivihiilen aiheuttamat ilmansaasteet tappavat vielä paljon enemmän ihmisiä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...