Kuiva ilma, parempi ilma

Koneinsinööri Eric Kozubal esittelee Yhdysvaltain energiaministeriön alaisessa Uusiutuvan energian laboratoriossa (NREL) Coloradossa osaa laitteistosta, joka osoittaa todeksi väitteen, jonka mukaan kuumuus ei haittaa niin paljon kuin kosteus.

tiistai 9. elokuuta 2011 teksti National Geographic News

Koneinsinööri Eric Kozubal esittelee Yhdysvaltain energiaministeriön alaisessa Uusiutuvan energian laboratoriossa (NREL) Coloradossa osaa laitteistosta, joka osoittaa todeksi väitteen, jonka mukaan kuumuus ei haittaa niin paljon kuin kosteus.

Kozubal kollegoineen kehittelee uuden sukupolven ilmastointiteknologiaa nimeltä DEVap (desiccant-enhanced evaporative air-conditioning). Sen avulla voidaan hänen mukaansa vähentää jäähdytykseen tarvittavaa energiamäärää ainakin 40 prosentilla kosteissa ilmastoissa ja jopa 80–90 prosentilla esimerkiksi Lounais-Yhdysvalloissa, missä ilma on jo valmiiksi kuivaa. Sähkön kokonaiskulutus pienenee merkittävästi, kun sitä tarvitaan vain ilmaa liikuttavien tuulettimien käyttöön.

Järjestelmä perustuu nestemäiseen kuivausaineeseen, oikeastaan erittäin vahvaan suolaliuokseen, joka imee kosteutta ilmasta käyttäen hyvin vähän energiaa. Sähkökäyttöiset ilmankuivaimet sitä vastoin kuluttavat hyvin paljon energiaa.

Kuivattu ilma voidaan jäähdyttää haihduttamalla, sillä vesi jäähdyttää ympäröivää ilmaa huomattavasti muuttuessaan nesteestä höyryksi.

Joissakin kuivan ilmaston taloissa on jo nyt käytössä "sienijäähdyttimiä", mutta niiden ylläpito on hankalampaa homekasvustojen riskin vuoksi. NREL:n kehittelemä malli sen sijaan toimisi sekä kosteassa että kuivassa ilmastossa. Homettakaan ei siihen kasvaisi, koska epäsuoran haihdutusjärjestelmän ilma säilyy kuivana. Märkäpuoli on suljettu, ja sitä käytetään Kozubalin sanoin vain "lämmöndumppausmekanismina".

Kyseinen teknologia voisi todellakin mullistaa koko ilmastoinnin. Haihdutusmenetelmän matala energiankulutus ja lämpöön eikä mekaniikkaan pohjaava toimintaperiaate tekevät aurinkosähkön käytöstä mielekkäämpää kuin perinteisissä ilmastointilaitteessa. "Kuivausaineet on kuin tehty aurinkojäähdytykseen", sanoo Eric Kozubal. Lisäksi ilmankosteuden hallinta noin energiatehokkaalla tavalla sallisi talojen rakentamisen tiiviimmiksi ja paremmin eristetyiksi ilman että tarvitsisi samalla kantaa huolta homeesta ja muista kosteusongelmista. "Jos rakennusten energiatehokkuutta halutaan parantaa entisestään, meidän on siirryttävä uudenlaiseen ilmastointitekniikkaan", sanoo Kozubal.

DEVap-järjestelmän pienoisprototyypin onnistuneen testauksen jälkeen NREL-tutkijat ovat rakentamassa suurempaa prototyyppiä todistaakseen tekniikan toimivan myös kaupallisessa mittakaavassa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...