Kulutuspiikki jäihin

Kesäinen kulutuspiikki jäihin – tähän kehottaa coloradolainen yritys, jolla on yhteistyökumppaneinaan sähköyhtiöitä Kaliforniasta Kanadaan.

tiistai 9. elokuuta 2011 teksti Marianne Lavelle, National Geographic News

Ice Energy -yhtiö on kehittänyt lämpötankkeja, jotka voidaan kytkeä toimistorakennusten tavanomaisiin ilmastointilaitteisiin. Kun ilma viilenee yöksi ja sähköverkon kuormitus pienenee, Ice Bear -tankit jäädyttävät verkkovirralla noin 1700 litraa vettä (kuvassa yllä putkien välissä). Näin edullisempaa yösähköä saadaan varastoitua päivän jäähdytystarvetta varten.

Kun lämpötila ja sähköverkon kuormitus nousevat päiväsaikaan, Ice Bear ottaa hoitaakseen ilmastointilaitteen sähkökäyttöisen kompressorin tehtävät. Ice Bear ei poista lämpöä kylmäaineesta sähkön vaan jään voimalla. Koska säiliö jäädytetään viileämpään yöaikaan, laitteiston ei myöskään tarvitse painaa niin täydellä höyryllä kuin tavallisen kompressorin keskipäivän paahteessa, mikä sekin voi säästää energiaa. Ice Energy takaa, että Ice Bear vetää vertoja voimakkaallekin kompressorille. "Se on iso elukka, suuri kylmäparisto", sanoo teknologiajohtaja ja varapääjohtaja Brian Parsonnet, yksi Ice Energyn perustajista.

Kun Ice Bear käyttää tehokkaammilla voimalaitoksilla tuotettua sähköä yöaikaan, energiayhtiöiden ei tarvitse käynnistää tehottomia varavoimaloitaan päivän huippukulutuksen ajaksi, ja ilmastointiin käytettävää primäärienergiaa voi säästyä jopa 30–40 prosenttia. "Silloin sähköyhtiökin tekee voittoa laitteiston ansiosta", sanoo Parsonnet.

Siirtämällä sähkön kulutusajankohtaa pysyvästi Ice Bear -laitteistojen avulla sähköyhtiöt voivat välttää tai ainakin pienentää pääomakulujaan. Ice Bearin asentaminen maksaa Ice Energyn mukaan noin miljoona euroa megawattia kohti eli suunnilleen saman verran kuin tavanomainen sähköntuotanto ja -siirto nykyään.

Kalifornian Reddingiin avattiin viime syksynä Yhdysvaltain sosiaaliturvalaitoksen uudet toimitilat, joiden katolla hurisee 11 Ice Bear -yksikköä. Kuhunkin niistä on liitetty tehokas Trane-ilmastointijärjestelmä, ensimmäinen ilmastointijätin valmistama "jäävalmis" tehdastoimitus.

Glendalen kaupunki Los Angelesin lähellä käytti osan saamistaan elvytysrahoista kiinteistöjensä 80 vanhentuneen ja tehottoman ilmastointiyksikön vaihtamiseen uusiin, huipputehokkaisiin yksiköihin ja Ice Beareihin. Kaupunki arvioi keskimääräisen sähkönkulutuksen pudonneen yli 386 000 kilowattitunnilla per asennuskohde projektin ensimmäisen vaiheen aikana.

Sähköyhtiöt Toronto-Hydro ja Veridian Connections ovat asentamassa Kanadan Itä-Ontarioon kahtatoista Ice Bear -yksikköä pilottiprojektiksi, jolla pyritään leikkaamaan kulutuspiikkiä. Rahoitus hankkeeseen on saatu Ontarion energiaviraston luonnonsuojelurahastosta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...