Megavoimala Espanjassa

Upein näyteikkuna aurinkovoiman tulevaisuuteen voi hyvinkin olla Plataforma Solúcar, Andalusian tasangoilla Espanjassa sijaitseva voimalakokonaisuus. Olin nähnyt valokuvia 11-megawattisesta aurinkotornista nimeltä PS10. 115-metristä tornia ympäröi 624 aurinkoa seuraavaa peiliä, jotka heijastavat auringon säteitä tornin huippuun ja saavat sen loistamaan kuin vastasyntynyt tähti. Sen viereen on sittemmin valmistunut PS20, jossa on tuplasti helio­staatteja ja tehoakin.

tiistai 3. marraskuuta 2009

Upein näyteikkuna aurinkovoiman tulevaisuuteen voi hyvinkin olla Plataforma Solúcar, Andalusian tasangoilla Espanjassa sijaitseva voimalakokonaisuus. Olin nähnyt valokuvia 11-megawattisesta aurinkotornista nimeltä PS10. 115-metristä tornia ympäröi 624 aurinkoa seuraavaa peiliä, jotka heijastavat auringon säteitä tornin huippuun ja saavat sen loistamaan kuin vastasyntynyt tähti. Sen viereen on sittemmin valmistunut PS20, jossa on tuplasti heliostaatteja ja tehoakin. Kun nousin kukkulan laelle 25 kilometriä Sevillasta länteen, huomasin saksalaisen sään seuranneen minua, sillä laakso oli sumuvaipan peitossa. Se muistutti minua siitä, että aurinkoenergiaa täytyy kuivassa Etelä-Espanjassakin tukea varastoinnilla ja muilla sähköntuotantotavoilla.

”Meillä oli viime yönä ongelma – ei enää tornia”, sanoi Abengoa Solarin omistaman laitoksen johtaja Valerio Fernández tullessaan minua vastaan portille. Hän nauroi kun katsoimme PS10:tä, jonka pää oli kadonnut pilviin. Tavanomaisena päivänä tornin huippuun saattoi kohdistua energiaa neljä megawattia neliömetrille, mikä on paljon enemmän kuin voidaan turvallisesti hyödyntää. PS10:n käyttäjien on rajoitettava energiatulvaa, jotta vastaanotin ei sulaisi.

Aurinkotornit ovat yksi versio aurinkolämmön hyödyntämisestä, eli toisenlainen tapa tuottaa auringonvalon avulla vesihöyryä. Paraboliset peilit ovat näyttäneet kyntensä laajoilla, tasaisilla alueilla, mutta aurinkotorneja voi pystyttää mäkiseen maastoon ja niiden peilit voidaan suunnata yksilöllisesti kohti ylös sijoitettua boileria. Koska torni lämmittää höyryn korkeampiin lämpötiloihin, sen tehopotentiaalikin on suurempi.

Suurimittainen aurinkovoimateollisuus antaa edelleen odottaa itseään, joten myös Abengoa Solar hajauttaa sijoituksiaan. Melko lähellä aurinkotorneja pystytettiin parabolisten peilien rivistöjä nostokurkien avulla. PS10:n takana levittäytyi kenttä, jonka pitkälle kehitetyt aurinkopaneelit pystyvät seuraamaan aurinkoa kahden akselin mukaisesti – pohjoisesta etelään ja idästä länteen – jotta sen säteily saadaan mahdollisimman tehokkaasti käyttöön kaikkina vuodenaikoina. Kussakin aurinkopaneelissa oli lisäksi peilit tai Fresnel-linssit, joilla valoa vahvistettiin. ”Tavoitteemme on ottaa hyöty irti auringon jokaisesta säteestä”, sanoi Fernández.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...