Vesijäähdytteisiä konttoreita

Ikivanha roomalainen tekniikka – kylmän veden kierrättäminen – on otettu uuteen käyttöön Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa.

tiistai 9. elokuuta 2011 teksti Lauren Biron, Medill News Service

Yliopiston teknisen palvelun keskuksessa käytettävä hydroninen ilmastointi on yksi niistä monista innovaatiosta, joiden ansiosta rakennus sai huippuluokituksen energiatehokkuudestaan.

"Tänne tulevat ihmiset kommentoivat aina rakennuksen hiljaisuutta", sanoo Harvardin kiinteistöjen pääisännöitsijä Jeffrey Smith. "He eivät edes tiedä syytä siihen, mutta se johtuu mekaanisen melun puuttumisesta."

Vesijäähdytys perustuu ilmiöön nimeltä konvektio. Jäähdytetty vesi (yleensä 7–10-asteinen) kiertää seiniin kiinnitetyissä tai sisäkattoihin upotetuissa putkissa. Ilma virtaa putkien ohi ja laskeutuu jäähtyessään alaspäin. Putkien koteloinnin muodostama allas kerää niiden pintaan kondensoituvan veden ja palauttaa sen järjestelmään. Harvardin noin 3700-neliömetrisessä rakennuksessa on yhteensä 170 lämmitys- ja jäähdytysyksikköä.

Järjestelmä on äänetön, koska ilman liikuttamiseen putkien ohi ei tarvita puhaltimia. Yhdysvaltain energiaministeriön alaisen Lawrence Berkeley National Laboratoryn mukaan hydroniset jäähdytysjärjestelmät tarvitsevat alimmillaan vain 20 prosenttia tavanomaisen järjestelmän vaatimasta tilasta.

Seiniin kiinnitettävä järjestelmä, jollaisia valmistaa esimerkiksi Edwards Valance -yhtiö, säästää yrityksen verkkosivujen mukaan yli sata euroa kappaleelta verrattuna tavanomaiseen puhallinjäähdytykseen. Laitteistolle voi kertyä hintaa parikymmentä euroa neliömetriä kohden riippuen rakennuksen tyypistä ja sijainnista sekä asentajien veloituksista, sanoo Edwards Valancen tiedottaja Pat Colvin. "Perustamiskustannukset saattavat olla hieman korkeammat kuin tavanomaisen järjestelmän, mutta laitteisto maksaa itsensä takaisin kolmessa vuodessa."

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...