Viilennystä Auringosta?

Energiapiireissä on jo vuosia pähkäilty sitä, miten Aurinko voitaisiin valjastaa viilentämään tiloja.

tiistai 9. elokuuta 2011 teksti National Geographic News

Auringolla viilentäminen saattaa tuntua järjettömältä, jos ajattelee vain sitä armotonta paahdetta, jolla kesäinen paiste voimakkaimmillaan kuumentaa kattoja ja ikkunoita. Jos taas alkaa ajatella auringon valtavaa energia-antia, aurinkojäähdytys alkaa oitis tuntua mielekkäältä mahdollisuudelta. Auringon energiaa voitaisiin käyttää juuri silloin kun sitä eniten tarvitaan.

Aurinkojäähdytys on yksi niistä monista ideoista, joilla ilmastointi saataisiin vihreämmäksi hyödyntämällä luonnon omia voimia paremmin. Ilmastointilaitteet ovat mullistaneet kesäelämää lämpimissä länsimaissa mutta nostaneet energiakustannuksia valtavasti. Willis Haviland Carrierin vuonna 1902 keksimä ensimmäinen ilmastointilaite viilensi ilmaa johtamalla sitä kylmäaineen jäähdyttämien putkien läpi. Tavanomaiset ilmastointilaitteet toimivat edelleen samalla periaatteella ja rohmuavat energiaa puristaakseen kaasumaisen kylmäaineen takaisin nestemuotoon jokaisessa jäähdytyssyklissä.

Sähköverkot joutuvat lämpimissä maissa kovimmilleen juuri kesäaikaan. Talvisaikaan rakennuksia on toki lämmitettävä, mutta siihen on monia vaihtoehtoja – maakaasua, öljyä, puuta. Ilmastointi taas perustuu sähköön. Kun sähkönkulutus on suurimmillaan Yhdysvalloissa, missä yli 80 prosenttia asunnoista on ilmastoitu, se on 20 prosenttia talven huippukulutusta korkeampi. Sähköyhtiöillä on oltava kuumimpien kesäiltapäivien tarpeisiin varavoimaloita, jotka ovat yleensä vanhoja ja käyttävät fossiilisia polttoaineita heikolla hyötysuhteella. Mitä kuumemmaksi ilma käy, sitä kuumempina käyvät voimalat.

Vaikka ilmastointilaitteet eivät olekaan yhtä suosittuja Euroopassa, ilmastoinnin kysyntä EU:ssa on ollut kasvussa etenkin vuonna 2003 koetun helleaallon jälkeen, jota pidetään syynä 35 000–52 000 kuolemantapaukseen. Niinpä Euroopassa on paneuduttu aurinkojäähdytykseen toden teolla.

Esimerkiksi LG Electronicsin aurinkohybridi-ilmastointijärjestelmä ja Lennox SunSourcen aurinkoavusteinen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä hyödyntävät auringon omaa voimaa. Aurinkosähkön yhdistäminen tavanomaiseen ilmastointijärjestelmään ei kuitenkaan ratkaise koko ongelmaa. Asuntojen tavallisten keskusilmastointilaitteiden tehontarve on yleensä 2000–5000 wattia ja LG-järjestelmän paneelien huipputuotto vain 70 wattia, joten verkkovirran kulutus vähenee vain hiukan.

Lennox taas väittää, että sen järjestelmä 190-wattisella paneelillaan voi puolittaa lämmitys- ja jäähdytysenergian tarpeen. Yritys käyttää järjestelmässä tehokkaimpia paneeleitaan, ja paneelien määrää voi myös kasvattaa. Asiakkaat saavat myös reaaliaikaista tietoa energiankäytöstään järjestelmän kautta.

Tutkijat uskovat kuitenkin, että jäähdytyksen energiatehokkuudessa otetaan vielä suurempia edistysaskelia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...