Viileyttä maan alta

Yhdysvaltain ensimmäisen presidentin synnyinkoti saa viilennystä maan alta.

tiistai 9. elokuuta 2011 teksti Alexandra Arkin, Medill News Service

Virginian Fredericksburgin lähellä sijaitseva George Washington Birthplace National Monument, joka tunnettiin aiemmin nimellä Popes Creek Plantation, vaihtoi kesäkuussa propaanitoimisen lämmitys- ja ilmastointijärjestelmän geotermiseen. Näin se siirtyi fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan – Maan itsensä sisältämään lämpöenergiaan – ja samalla äänettömään järjestelmään, mikä on rakennuksen alkuperäisen hengen säilyttämisen kannalta erityisen tärkeää.

Tähän mennessä se on ollut ”jymymenestys”, sanoo kunnossapitopäällikkö Dick Dretsch. ”Se toimii moitteettomasti.”

Geotermiset lämpöpumput kierrättävät vettä tai muuta nestettä suljetussa putkistossa, joka on Geothermal Energy Associationin mukaan kaivettu 3–90 metrin syvyyteen, missä lämpötila on vuodenajasta riippumatta noin 13 astetta. Lämpimän sään aikaan putkissa kiertävä neste siirtää lämpöä rakennuksesta maan sisään. Kylmällä säällä maahan varastoitunutta lämpöä taas kuljetetaan sisään rakennukseen vähentämään muuta lämmitystarvetta.

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston (EPA) mukaan pumput käyttävät 25–50 prosenttia vähemmän sähköä kuin tavanomaiset lämmitys- tai jäähdytysjärjestelmät, ja niillä voidaan leikata energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä. EPA:n mukaan geotermiset lämpöpumput ovat hyvin tehokkaita myös kosteilla seuduilla, koska ne voivat pitää sisäilman suhteellisen kosteuden noin 50 prosentissa.

Kustannusten kuoletusajat vaihtelevat. Geothermal Exchange Organizationin pääjohtaja Doug Dougherty on juuri asennuttanut omaan kotiinsa Illinois’n Springfieldiin noin 13 000 euron hintaisen järjestelmän. Vaikka hinta on tavanomaiseen ilmastointiin verrattuna kaksinkertainen, hän odottaa laitteiston maksavan itsensä takaisin neljässä tai viidessä vuodessa ja leikkaavan vuotuiset energiakustannukset kolmasosaan entisestä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...