Lennokit voivat estää ebolaepidemioita

Nyt näyttää siltä, että lääkärit ovat saavuttaneet ensimmäisen voittonsa ebolaepidemian torjunnassa. Toisaalla tutkijat ovat kehittäneet lennokin, joka voi varoittaa tulevista tautitapauksista.

maanantai 9. maaliskuuta 2015 teksti Carsten Nymann - Tieteen Kuvalehti

Suurin osa kaikkein vaarallisimmista tartuntataudeista on zoonooseja eli tauteja, joiden aiheuttajat voivat siirtyä eläimistä ihmisiin ja päinvastoin.

Ebola, jonka alkuperäiseksi lähteeksi arvellaan lepakoita, ja influenssa ovat vain muutamia esimerkkejä zoonooseista. Ihmisiin levittävät tauteja myös hyönteiset, kuten malariahyttyset.

Kaakkois-Aasiassa Borneossa toimiva kansainvälinen tutkijaryhmä on pohtinut, miten tartuntatautien ja erityisesti malarian leviämistä voitaisiin tulevaisuudessa jarruttaa.

Lennokki valvoo ebolan kaltaisia sairauksia

Tutkijat ovat kehittäneet Borneossa menetelmän, jossa lennokit valvovat laajoja alueita. Borneossa elävissä apinoissa viihtyy malarialoinen, joka siirtyy hyttysten välityksellä ihmisiin.

Lennokit tarkkailevat ilmasta, missä apinat ja ihmiset liikkuvat, ja tutkijat voivat siten ennakoida, missä ryhmät joutuvat lähelle toisiaan.

Lennokkien keräämän tiedon perusteella tutkijat voivat myös kartoittaa niitä muutoksia, jotka lisäävät tautien leviämisriskiä.

Maanviljelijöillä on suuri riski saada ebola

Tutkijoiden lennokit tarkkailevat esimerkiksi viljelijöiden tekemiä metsänhakkuita, joiden tarkoituksena on lisätä viljelyalaa. Kun metsää kaadetaan, viljelijät joutuvat äkkiä huomattavasti lähemmäksi niitä eläimiä, joissa virukset majailevat.

Tämä on havaittu erityisesti ebolatapausten yhteydessä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...