Lennokkeja kehitellään nyt myös siviili-ilmailun tarpeisiin

Voiko miehittämättömiin ilma-aluksiin luottaa? Niitä käytetään jo paljon Yhdysvaltain armeijassa. Nyt lennokkeja suunnitellaan myös rajojen, liikenteen ja erilaisten tapahtumien valvontaan. Valvooko meitä isoveli kohta koko ajan?

torstai 21. maaliskuuta 2013

Lennokkeja eli miehittämättömiä ilma-aluksia kehitetään kiivaasti monenlaisiin tarkoituksiin, ja niiden koko- ja muotovalikoima ulottuu jo hyönteisen kokoisista surraajista aseistettuihin jätteihin.

Jotkin kehitteillä olevista lennokeista ovat kuin Bond-elokuvien Q:n keksintöjä. Yhdysvaltain armeijan käytössä on tähän mennessä ollut jo yli 10 000 lennokkia, joita on hyödynnetty niin valvonnassa kuin suorissa sotatoimissakin esimerkiksi Afganistanissa ja Irakissa. Lennokit kuuluvat monen muunkin maan asevalikoimaan, ja nyt niitä kehitellään myös siviilikäyttöön. Yhdysvalloissa valmistellaan ilmatilan avaamista lennokeille, joita suunnitellaan käytettäviksi muun muassa rajavalvonnassa laittomien siirtolaisten, salakuljettajien ja huumekauppiaiden paikantamiseksi.

Jotkut näkevät ne vastaisuudessa myös pölyttämässä peltoja, kuvaamassa uutistapahtumia, tarkkailemassa liikennettä ja etsimässä eksyneitä. Teknologinen edistys herättää minussa kuitenkin myös huolta, ja mieleeni tulvii ajatuksia George Orwellin romaanista Vuonna 1984: Olemmeko menossa kohti dystopiaa, jossa Isoveli valvoo kaikkea ja ajatuspoliisi väijyy nurkan takana? Kuka valvoo niitä, jotka valvovat meitä? Entäpä jos lennokkeja päätyy vääriin käsiin?

Lataa artikkeli lennokeista

Lue lisää tekniikan uusimmista jättiharppauksista – ja siitä, mikä meitä voi odottaa, kun lennokit tulevat. Napsauta alla olevaa Lataa-painiketta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...