Kiina ratkoo liikenneongelmia tiukalla ajokokeella ja arvonnoilla

Kiinassa on erittäin paljon autoja. Niiden määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2007. Siksi muun muassa Pekingin viranomaiset ovat alkaneet järjestää rekisterikilpiarvontoja. Ajokortin saamisvaatimuksia on myös tiukennettu.

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Autojen määrä Kiinassa on yli kaksinkertaistunut vuoden 2007 jälkeen, joten viranomaiset pyrkivät estämään liikenteen täydellisen jumiutumisen. Pekingissä on turvauduttu radikaaliin konstiin: siellä arvotaan kuukausittain noin 900 000 hakijan kesken noin 20 000 uutta rekisterikilpeä.

Siksi jotkut kaupunkilaiset värväävät sukulaisia arvontoihin, toiset taas ajelevat naapurikaupunkiin rekisteröidyillä autoilla. Yllä olevassa kuvassa Cangzhoun poliisit tutkivat väärennettyjä rekisterikilpiä. Shanghai huutokauppaa kilpiä noin 7000 eurolla, ja muut kaupungit nostavat keskustan pysäköintimaksuja ja laajentavat metroverkkoa.

”Liikennesolmu on kyllä vältettävissä”, sanoo Shao Chunfu pekingiläisestä Jiaotongin yliopistosta. ”Nykyisen kehityksen valossa se kuitenkin näyttäisi väistämättömältä pienissäkin kaupungeissa.

Ankara kirjallinen koe

Kiinan liikenteessä kuolee joka vuosi yli 60 000 ihmistä. Ajokorttitutkinnon kirjallisessa kokeessa onkin nykyisin vastattava oikein vähintään 90 prosenttiin kysymyksistä, jotka poimitaan satojen liikennetilanteita, etikettiä ja lakipykäliä koskevien kysymysten joukosta:

"Kun auto on kaatumassa hiljaa katolleen ja ulos hyppääminen on mahdollista, kuljettajan on hypättävä ________. "

A. ajosuuntaan B. siihen suuntaan, johon auto on kaatumassa C. pois kaatumissuunnasta D. sille puolelle, johon auto on kaatumassa

Luuletko, että selviäisit kiinalaisesta kirjallisesta kokeesta? Kokeile tästä (testi on englanniksi)

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...