Konkreettisia todisteita Titanicin tuhosta

Expedition Titanic kerää kouriintuntuvia todisteita hylkyä uhkaavasta korroosiosta hyödyntämällä pikkutikkaiden näköisiä koekappaleita. Ensi kertaa vuonna 1998 hylyn luo viedyt teräskappaleet altistuvat samoille hajottaville oloille kuin Titanic itsekin.Koska tutkijat tietävät tarkkaan koekappaleiden alkuperäiset paksuudet, he voivat laskea niiden perusteella metallin hajoamisnopeuden hylyn uppoamispaikassa. ”Me oikeastaan vain mittaamme koekappaleiden teräsmäärät”, sanoo mikrobiologi Roy Cullimore.

tiistai 24. elokuuta 2010

Expedition Titanic kerää kouriintuntuvia todisteita hylkyä uhkaavasta korroosiosta hyödyntämällä pikkutikkaiden näköisiä koekappaleita. Ensi kertaa vuonna 1998 hylyn luo viedyt teräskappaleet altistuvat samoille hajottaville oloille kuin Titanic itsekin.

Koska tutkijat tietävät tarkkaan koekappaleiden alkuperäiset paksuudet, he voivat laskea niiden perusteella metallin hajoamisnopeuden hylyn uppoamispaikassa. ”Me oikeastaan vain mittaamme koekappaleiden teräsmäärät”, sanoo mikrobiologi Roy Cullimore.

Arvioidun hajoamisnopeuden perusteella tutkijoiden pitäisi pystyä ennustamaan paremmin, kuinka kauan Titanic vielä säilyy jossain määrin ehjänä.

Haudanryöstäjiä hylyllä?

Woods Holen merentutkimuslaitos ei ole ainoa merkittävä tieteellinen organisaatio, joka osallistuu tietojen keräämiseen ja käsittelyyn, mutta nykyisen hankkeen rahoittaa RMS Titanic Inc., joka omistaa yksinoikeuden hylyn meripelastustoimintaan.

Titanicin hylyn nostamisesta on kiistelty yli 20 vuoden ajan, ja hylyn löytänyt Robert Ballard on yksi hankkeen vastustajista.

Ballardin mukaan Titanic ja sen ympäristö pitäisi jättää rauhaan ”pyhäksi haudaksi” onnettomuudessa kuolleille yli 1500 matkustajalle ja miehistön jäsenelle. Sen sijaan hylyntonkijat, turistit ja elokuvaväki ovat ”muuttaneet sen halpahintaiseksi markkinaviihteeksi”.

Expedition Titanicin järjestäjät kuitenkin sanovat, etteivät aio nostaa ainuttakaan esinettä. ”Me etsimme ainoastaan päänsisäisiä aarteita”, sanoo David Gallo, yksi hankkeen johtajista. ”Emme myöskään ota mukaamme mitään muuta kuin tietoa.”

Gallo myöntää kuitenkin, että retkikunnan saamat tulokset voivat kiihdyttää hylyn nostamisesta käytävää keskustelua.

”Jos havaitsemme, että hylky voi romahtaa tyystin jo lähitulevaisuudessa, mitä hylyn sisältämille esineille sitten pitäisi tehdä?” hän kysyy.

”Annammeko sen hajota luonnon tahtiin?” hän kysyy. ”Vai yritämmekö tallettaa sen perintöä nostamalla joitakin kappaleita merestä?”

Titanic videopeliksi?

Yhdestä Titanicin kiisteltyyn hylkyyn liittyvästä asiasta kaikki ovat sentään yhtä mieltä.

”En tiedä kenenkään sanoneen, että Titanic näyttäisi paremmalta kuin koskaan”, sanoo David Gallo. ”Tiedämme sen hajoavan siinä missä useimmat muutkin ihmisen tekemät esineet, jotka eivät kestä syvällä merenpohjassa pitkään.”

Expedition Titanic ”on tarkkaan ottaen ensimmäinen todellinen yritys hankkia tieteellistä tietoa siitä, mitä laivalle on tapahtumassa ja miten nopeasti”, hän lisää. ”Se on järjestelmällinen menetelmä, johon sisältyy tarkkaa näytteiden ottoa ja kartoitusta.”

David Gallo toivoo, että hankkeen kautta tuotettava 3D-malli yhdistettäisiin videopelimäiseen tekniikkaan, jonka avulla ihmiset kautta maailman pääsisivät itse sukeltamaan Titanicin sisään.

Jonain päivänä tarunhohtoisesta laivasta on joka tapauksessa jäljellä pelkkiä simulaatioita.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...