Miten kauan Titanic vielä kestää?

Tutkijaryhmä lähti toissa sunnuntaina tekemään kolmiulotteista kopiota hylystä nykyisellään ja ottamaan selvää siitä, kuinka kauan Titanicin voi odottaa pitävän pintansa.

keskiviikko 1. syyskuuta 2010 teksti Brian Handwerk, National Geographic News

Huhtikuun 15. päivänä 1912 R.M.S. Titanic katosi näkyvistä vuosikymmeniksi aina siihen saakka kun se löydettiin Pohjois-Atlantin pohjasta vuonna 1985.

Nyt tutkijat sanovat metallia syövien elämänmuotojen, voimakkaiden virtausten ja jopa ihmisten laiminlyöntien vahingoittaman legendaarisen loistoristeilijän kenties häviävän ikiajoiksi. Titanic on hajoamassa.

Hylystä on jo nyt havaittu romahtaneita kattoja ja heikkeneviä kansia, ja jopa sen perä on romahduksen partaalla. Myös Titanicin ”märssykori”, josta tähystäjä Frederick Fleet havaitsi maailman kuuluisimman jäävuoren, on mennyttä.

”Kaikilla on oma mielipiteensä” siitä, kuinka kauan Titanic säilyy enemmän tai vähemmän ehjänä, sanoo Woods Holen merentutkimuslaitoksen erikoistutkija Bill Lange.

”Jotkut uskovat keulan romahtavan kasaan vuodessa tai kahdessa”, sanoo Lange. ”Toiset taas sanovat sen kestävän vielä vuosisatoja.”

Uusi tutkimusretkikunta lähti toissa sunnuntaina Newfoundlandin St. John’sista noin 560 kilometrin päästä kohti 3,8 kilometrin syvyydessä lepäävää Titanicia, ja Bill Lange johtaa ryhmän tekemiä optisia mittauksia.

Heidän tavoitteenaan on tallentaa Titanic virtuaalisesti nykytilassaan ja päätellä lopultakin se, kuinka heikossa jamassa hylky on ja kuinka kauan se saattaisi vielä kestää.

”Yritämme hankkia todelliset, kovat faktat ihmisille, jotka määrittelevät tuollaisia asioita”, Lange sanoo.

Titanicin 3D-malli

Expedition Titanic -retkikunta käyttää 20 päivää kestävällä matkallaan kauko-ohjattuja sukellusveneitä analysoidakseen arkeologisesti noin 3 x 5 kilometrin alueen, jossa lepäävät Titanicin puolikkaat ja paljon pienempiä kappaleita. Laiva katkesi kahtia ennen uppoamistaan, ja sen keula ja perä ovat noin puolen kilometrin päässä toisistaan.

Tuhannet tarkat valokuvat ja videotallenteet yhdistetään akustisiin tietoihin ja kaikuluotaustietoihin, ja niistä luodaan alueen kolmiulotteinen malli. Mallin perusteella tutkijat ja nojatuolimatkailijat voivat tutustua kohteeseen yksityiskohtaisesti.

Jotkin kuvat paljastavat tekijöiden mukaan Titanicista ennennäkemättömiä osia. Kun kuvia vertaillaan aiempina vuosina kerättyihin todisteisiin, asiantuntijat voivat arvioida niiden perusteella hylyn tilaa.

Expedition Titanic kerää myös konkreettisempaa tietoa esimerkiksi mittaamalla laivan rungon paksuuden sekä nostamalla pintaan pohjalle koemielessä vietyjä teräslevyjä ja tutkimalla niitä.

Sen lisäksi mitataan hylkyä ympäröivän veden ominaisuuksia, jotta sen kyky pitää yllä merellistä eliöstöä saadaan selvitettyä. Juuri merieliöt ovat suurin syy Titanicin rapistumiseen.

Hajoamisella on jo todistajia

P. H. Nargeolet, yksi Expedition Titanicin johtajista, teki 1980- ja 1990-luvuilla yli 30 sukellusvenematkaa Titanicin hylylle ja näki jo tuolloin sen rapistuvan jatkuvasti.

Vuosina 1987–1993 Nargeolet näki laivan voimistelusalin katon ruostuvan ja romahtavan ja myöskin ylemmän kävelykannen rapistuvan. Eräällä sukelluksellaan 1990-luvun alussa hän huomasi siihen asti etumastossa riippuneen märssykorin kadonneen tyystin. Ilmeisesti kori oli vahingoittunut niin pahoin, että se oli napsahtanut irti ja pudonnut toistaiseksi tuntemattomaan paikkaan.

”Havaitsin joissakin paikoissa paljon muutoksia, kun taas toisaalla ei ollut nähtävissä juuri mitään”, sanoo Nargeolet, joka johtaa RMS Titanic Inc. -yhtiön vedenalaistutkimusta. Yhtiö on nostanut Titanicin esineistöä pintaan kiertäviä näyttelyitä varten.

”Esimerkiksi peräosa oli pahiten vaurioitunut laivan upotessa, ja nyt suurin osa siitä on romahtanut”, hän sanoo. ”Keula on melko kapea ja myös laivan vahvin osa, ja se on edelleen melko hyvässä kunnossa.”

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...