Nord Stream paljastaa Itämeren aarteet

Venäjältä Saksaan rakennettavan Nord Stream -kaasuputken reitiltä on löytynyt monenlaisia arkeologisia aarteita.

torstai 23. elokuuta 2012 teksti Karen Gunn, päätoimittaja, National Geographic Nordic

Itämeri on aina tuonut rannikoillaan eläneitä kansoja yhteen. Yksi suurista yhdistävistä tekijöistä oli Lyypekin johtama Hansaliitto, joka kutoi Itämeren alueen monisäikeiseksi kauppaverkostoksi. Liitto ulottuilaajimmillaan Venäjältä Brüggeen ja Lontooseen saakka kuin keskiaikainen Euroopan unioni.

Kauppalaivat seilasivat Itämerellä kuljettaen esimerkiksi venäläistä mehiläisvahaa ja turkiksia, puolalaista viljaa, preussilaista puutavaraa, flaamilaisia tekstiilejä, saksalaista rautaa ja suomalaista kalaakin. Seitsemisenkymmentä hansakaupunkia (kartta vuoden 1400 tienoilta yllä) lupasivat toisilleen esimerkiksi rehelliset punnitukset, matalat verot, asuinoikeuksia, varastoja ja sairaanhoitoa. Ne myös taistelivat yhdessä merirosvoja, kilpailijoita ja liittoa vastustavia kuninkaita vastaan.

Nord Stream seuraa hansareittejä

Nord Stream -kaasuputken rakentaminen Venäjältä Saksaan on kulkenut vanhoja hansareittejä mukaillen läpi Itämeren. Valtavat rakennusurakat niin merellä kuin maallakin ovat samalla avanneet arkeologeille harvinaisen tilaisuuden paneutua alueen pitkään historiaan. Vaikka he ovatkin joutuneet työskentelemään putkilinjan määräämässä tiukassa aikataulussa, pintaan on noussut mahtavia löytöjä kivikautisesta taiteesta yltäkylläisiin kulta-aarteisiin sekä merkkejä Itämeren kaupankäynnistä ja meritaisteluista.

Lue Nord Stream -artikkeli

Napsauta alla olevaa Lataa-painiketta

Kun napsautat Lataa-painiketta, sinua pyydetään liittymään natgeo.fi-sivuston jäseneksi. Jäseneksi rekisteröityminen on ilmaista ja siihen kuluu vain minuutti.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...