Nydamin laiva seilaa jälleen

Sadoittain ihmisiä oli kerääntynyt Sottrupskoviin lähelle Sønderborgia seuraamaan, kun tarkka kopio Nydamin laivasta laskettiin vesille.

keskiviikko 21. elokuuta 2013

Satoja ihmisiä läheltä ja kaukaa oli löytänyt tiensä idylliselle rannalle lähellä etelätanskalaista Sønderborgia, kun Nydamin laivan tarkka kopio laskettiin vesille lauantaina 17. elokuuta.

Perinteisten lur-torvien äänet ja rautakautisiin asuihin pukeutunut vastaanottokomitea toivottivat Tanskan prinssi Joachimin ja prinsessa Marien tervetulleiksi vesillelaskutilaisuuteen. Juhlapuhujat ylistivät sekä komeaa laivaa että sen rakentaneiden vapaaehtoisten työpanosta, ennen kuin prinsessa Marie kastoi laivan hunajasimapikarilla. Se sai nimen Nydam Tveir (muinaisnorjaksi ”Nydam Kaksi”), kertoo Nydam-seuran nokkamies Vincent Jessen, joka johti myös rautakautisen laivan vuosikausia kestänyttä jälleenrakennustyötä. Alkuperäinen Nydamin laiva löytyi tarkalleen 150 vuotta sitten suosta Etelä-Tanskasta, minne se oli uhrattu vuoden 340 tienoilla. Alkuperäisen laivan jäänteet ovat nykyisin näytteillä Gottorfin linnassa Pohjois-Saksan Schleswigissä.

Kuninkaallinen pari oli ottanut tilaisuuteen mukaan myös nuoret prinssit Nikolain, Felixin ja Henrikin. Kaksi vanhinta prinssiä saivat kunnian antaa laivalle viimeisen silauksen kiinnittämällä kaksi viimeistä hankainta laivan partaaseen. Sen jälkeen laivan virallinen suojelija prinssi Joachim irrotti kiilan, jotta upea puulaiva pääsi liukumaan Alsinsalmeen ja sai vettä kölinsä alle. Säiden haltijat pitivät ystävällisesti sadekuurot poissa juhlallisen seremonian ajan. Vieraat saivat myös nauttia juhlapaikalle pystytettyjen kojujen runsaista antimista.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...