Viimeinen mahdollisuus sukeltaa Titanicin luo?

Titanicin uppoamisen satavuotispäivän kunniaksi järjestettävä syvänmerensukellusmatka tarjoaa turisteille mahdollisuuden tutustua kuuluisaan hylkyyn. Osa asiantuntijoista kuitenkin kehottaa jättämään "viimeisen leposijan" rauhaan.

torstai 12. huhtikuuta 2012 teksti Brian Handwerk, National Geographic News

Syvänmerensukelluksia järjestävä yritys tarjoaa turisteille mahdollisuuden tutustua 100 vuotta sitten hyiseen Pohjois-Atlanttiin uponneen R.M.S. Titanicin hylkyyn.

Kaksi viikkoa kestävä matka maksaa noin 45 000 euroa, ja siihen sisältyy ahtautuminen ohjaajan kanssa pieneen venäläiseen Mir-pienoissukellusveneeseen, jolla on leveyttä vain pari metriä. Matka merenpohjaan Titanicin luo kestää noin kaksi ja puoli tuntia, ja koko sukellus paluumatkoineen 8–10 tuntia.

"Luulen, että ihmisiä kiehtoo suora yhteys tähän lähes myyttiseen merenkulun hahmoon, Titaniciin", sanoo Rob McCallum sukellusmatkoja yksinoikeudella järjestävästä Deep Ocean Expeditions -yrityksestä.

"Mahdollisuus todella mennä hylyn luokse, nähdä se omin silmin ja osoittaa sille kunnioitusta on uskomaton tilaisuus, jonka tämä matka tarjoaa."

Ensimmäinen matka sitten vuoden 2005

Kesä 2012 on ensimmäinen kausi sitten vuoden 2005, jolloin Deep Ocean Expeditions voi kuljettaa ihmisiä Titanicin luo, ja se saattaa jäädä myös viimeiseksi.

"Nämä ovat erinäisistä syistä viimeiset Deep Ocean Expeditionsin järjestämät sukellukset Titanicille", sanoo Rob McCallum, jonka johtama yritys alkoi tehdä sukelluksia Titanicille vuonna 1998. Sama yritys kuljettaa väkeä katsomaan myös Bismarckin hylkyä, pohjoisnapaa, syvänmeren savuttajia ja muita ääriolosuhteissa sijaitsevia kohteita.

"Tukialuksemme on jäämässä kohta eläkkeelle, ja sukellusalukset palaavat hallituksen käyttöön."

Muutamat historiantutkijat ja muut tahot suosittelevat, ettei turisteja vietäisi lainkaan hylyn luo, koska heikosti valvottu matkailu tuhoaa kohdetta muun muassa varastelun ja roskaamisen muodossa.

Esimerkiksi Titanic Historical Societyn puheenjohtaja Edward Kamuda sanoo, ettei haluaisi nähdä tänä kesänä järjestettävien turistimatkojen kaltaisia sukelluksia hylylle laisinkaan.

Naimisiin Titanicin luona

"Meidän mielestämme se on hautapaikka, eikä hautarauhaa pitäisi häiritä", hän sanoo. "Yksikin pariskunta sukelsi alas ja avioitui hylyn luona. Satavuotispäivän kunniaksi uppoamispaikalle matkaa risteilyaluksia, joilla matkustajat nautiskelevat samppanjaa ja sen sellaista."

"Onko se todella sovelias tapa muistella tämän aluksen uppoamista ja kaikkia menetettyjä henkiä?"

Titanic rauhaan?

Kerro oma mielipiteesi äänestyksessä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...