Robotti karkailee tekijöiltään

Venäläinen tekoälyrobotti on yrittänyt karata tutkimuskeskuksesta jo kahdesti – vaikka sitä on tiukasti kielletty lähtemästä minnekään.

keskiviikko 6. heinäkuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Robotti Promobot IR77 vaikuttaa luoneen oman persoonallisuuden.

Robotti on varustettu tekoälyllä, jotta se voisi kommunikoida ihmisten kanssa muun muassa robotin rinnassa olevan ison näytön ja äänentunnistusohjelman avulla.

Sen sijaan, että robotti olisi lähellään olevien ihmisten – venäläisten tutkijoiden – kanssa vuorovaikutuksessa, se pyrkiikin lähtemään näiltä karkuun. Näin on käynyt vielä senkin jälkeen, kun tutkijat yrittivät uudelleenohjelmoida digitaalisen Houdininsa.

Lukitsemattomasta ovesta ulos

Venäläiset tutkijat kehittävät Promobot IR77 -robottia Permin kaupungissa toimivassa tutkimuskeskuksessa.

16. kesäkuuta robotti kuitenkin otti hatkat.

Yksi tutkijoista oli ilmeisesti unohtanut lukita oven perässään, ja niin Promobot IR77 paineli tiehensä ja päätyi keskuksen lähellä kulkevalle kadulle, missä siitä oli loppunut virta.

Robotti aiheutti kadulle pienen liikenneruuhkan.

PR-kikka?

Pari viikkoa edellisen keikan jälkeen Promobot IR77 on jälleen yrittänyt pakosalle. Vapaudenkaipuusta kärsivän robotin tekijät sanovat, että jos sama peli vielä jatkuu, robotti täytyy romuttaa.

Uutinen on herättänyt monenlaisia reaktioita verkossa. Yhtäällä pohditaan, onko oikein "tappaa" robotti siitä syystä, että se janoaa vapautta.

Toisaalla puhuttaa se, karkasiko robotti todella omasta aloitteestaan vai onko kyseessä julkisuustemppu, jolla haetaan huomiota kolmannen sukupolven Promoboteille. Robotit tulevat tänä vuonna myyntiin reilun 6 000 euron hintaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...