Robottikirurgi haastaa elävät kirurgit

Uuden tutkimuksen mukaan STAR-robottikirurgi on pehmytkudosleikkauksissa tehokkaampi kuin tavanomainen kirurgi. Robottikirurgian toimivuus pehmytkudosleikkauksissa on nyt todistettu ensimmäistä kertaa.

maanantai 23. toukokuuta 2016 teksti Nadia Deleuran

Keinoäly ja robotit ovat ottamassa suurta roolia tulevaisuudessa. Nyt leikkausrobotti on onnistunut ensimmäistä kertaa lyömään lihaa ja verta olevien huippukirurgien suorituskyvyn pehmytkudosleikkauksessa.

”Tuloksemme todistavat selkeästi autonomisten robottien potentiaalin kirurgisten tekniikoiden tehokkuuden, tuloksellisuuden ja käyttökelpoisuuden parantamisessa”, sanoo Sheikh Zayed Institute for Pediatric Surgical Innovationin johtava kirurgi Peter C. Kim tiedotteessa.

Sikakirurgia raivaa tietä ihmisten hoidolle

Tutkimuksessa tehtiin leikkauksia sekä kuolleille että eläville sioille. Joukko kokeneita kirurgeja teki kudokseen suoria ompeleita ja kiinnitti kaksi suoliston osaa toisiinsa, ja heidän leikkaustuloksiaan vertailtiin STAR-teknologialla tehtyihin vastaavanlaisiin leikkauksiin.

STAR-teknologiassa kirurgi ei leikkaa itse, mutta hän kuitenkin valvoo operaation etenemistä. Leikkauksen suunnittelee ja suorittaa leikkausrobotti.

Tutkijat havaitsivat, että STAR-teknologia teki parempaa jälkeä kuin alaan erikoistuneet kokeneet kirurgit.

Kudoskirurgiaan suunniteltua robottiteknologiaa

Pehmytkudoskirurgia on tähän asti ollut yksinomaan ihmiskirurgien alaa, koska toimenpiteet ovat vaikeita ja ne edellyttävät kirurgilta nopeita, tilanteen mukaan tehtäviä päätöksiä.

STAR-teknologia mullistaa tilanteen, sillä se on suunniteltu havaitsemaan kudoksessa tapahtuvia muutoksia. Sen ansiosta STAR-järjestelmä pystyy tekemään kudosmuutosten edellyttämiä päätöksiä ja muuttamaan leikkaussuunnitelmaa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...