Saharasta löytyi toisen maailmansodan hävittäjä

Toisen maailmansodan aikainen hävittäjälentokone on säilynyt lähes ehjänä autiomaassa Egyptissä.

torstai 31. toukokuuta 2012 teksti James Owen, National Geographic News

Etelä-Egyptistä Wadi al-Jadidin alueelta hiljattain löydettyä toisen maailmansodan aikaista hävittäjälentokonetta on luonnehdittu "ilmailuhistorian Tutankhamonin haudaksi".

Vaikka 70 vuotta Saharan autiomaassa ovat jättäneet jälkensä Curtiss P-40 Kittyhawk -koneeseen, se vaikuttaa silti säilyneen lähes täydellisenä "aikakapselina".

"En ole koskaan nähnyt mitään sen kaltaista", sanoo Ian Thirsk, Lontoossa sijaitsevan Britannian ilmavoimien RAF:n museon näyttelypäällikkö. "[Kittyhawk-hävittäjä] on paras toisesta maailmansodasta säilynyt lentokone, jonka olen nähnyt moniin, moniin vuosiin."

Hävittäjäkoneen lentäjä on kaikesta päätellen ollut ylikersantti Dennis Copping, vaikka laskeutumispaikan lähettyviltä ei olekaan löydetty minkäänlaisia jälkiä hänen ruumistaan.

RAF-museon Ian Thirskin mukaan ylikersantti Copping oli ollut matkalla autiomaassa sijaitsevaan RAF:n tukikohtaan saadakseen koneensa korjatuksi. Koneen laskuteline oli juuttunut ala-asentoon.

Ilmeisesti lentäjä oli "harhautunut ja menettänyt radioyhteyden", arvelee Ian Thirsk. Polttoaineen loppuessa hän joutui tekemään pakkolaskun.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...