Uutta tietoa uponneesta suurlaivasta

Ruotsin laivaston lippulaiva Mars upposi Itämereen pohjoismaiden seitsenvuotisessa sodassa vuonna 1564. Nykyteknologia paljastaa vaikuttavan sotalaivan yksityiskohdat viimeistä piirtoa myöten.

maanantai 24. marraskuuta 2014 teksti Claus Lutterbeck

Räjähdys ja tulimeri

Mars ammuttiin liekkeihin ruotsalaisten ja tanskalais-lyypekkiläisen liittouman välisessä meritaistelussa Itämerellä vuonna 1564. Tuli levisi vähitellen ruutivarastoon ja räjäytti Marsin tulimereksi. Laiva vei mennessään Itämeren syvyyksiin jopa 800 ruotsalaista ja saksalaista merimiestä ja merisotilasta.

Marsin hylky löytyi vuonna 2011

Historioitsijat tiesivät, että jykevin tykkikansin varustettu lippulaiva oli lajissaan kaikkein suurin. Se oli rakennettu keskiajan ja uuden ajan taitteessa, ja sitä alettiin etsiä toden teolla jo 1900-luvun puolella. Peräti 20 vuotta kestäneiden etsintöjen jälkeen sukeltajat löysivät sen Öölannin lähistöltä vuonna 2011.

Lue: Mars – ruotsalaisen lippulaivan monivaiheinen tarina

Sukella mukaan jännityskertomukseen, jossa etsitään aikansa vaikuttavinta eurooppalaista sotalaivaa. Tutkijat ahersivat 75 metriä Itämeren pinnan alla keräten tietoja ja mitaten viisikerroksisen puualuksen jäänteitä. Lue Marsista kertova National Geographicin numeron 11/2014 artikkeli kokonaisuudessaan tästä:

Huom! Kun napsautat Lataa-painiketta, sinua pyydetään liittymään natgeo.-fi-sivuston jäseneksi. Liittyminen kestää noin minuutin eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...