Titanic-elokuvan ohjaaja aikoo sukeltaa yli 11 kilometrin syvyyteen

Elokuvaohjaaja ja NG-tutkija James Cameron yrittää lähiviikkoina sukeltaa maapallon syvimpään kohtaan, reilun 11 kilometrin syvyydessä uinuvaan Mariaanien hautaan.

torstai 8. maaliskuuta 2012

James Cameronin matka erikoisrakenteisella pienoissukellusveneellä käynnistää samalla Deepsea Challenge -tutkimushankkeen, jossa ovat Cameronin lisäksi mukana National Geographic Society ja Rolex. Hankkeen tavoitteena on tutkia syvää merta ja lisätä tietoisuutta tästä pitkälti tutkimattomasta maapallon osasta.

Cameronin historiallinen sukellus on ensimmäinen varsinainen miehitetty tutkimusmatka Mariaanien haudan syvimpään kohtaan, noin 320 kilometriä Guamista lounaaseen sijaitsevaan Challengerin syvänteeseen.

Cameron kaavailee viettävänsä Tyynenmeren pohjassa kuusi tuntia, joiden aikana hän kerää näytteitä meri-, mikro- ja astrobiologeille sekä merigeologeille ja geofysiikan tutkijoille.

Cameronin ja hänen työryhmänsä kehittämiä teknisiä varusteita ja laitteita on tällä viikolla testattu onnistuneesti Papua-Uuden-Guinean rannikolla. Testien aikana Cameron sukelsi yli kahdeksan kilometrin syvyyteen uraauurtavalla, yhden miehen Deepsea Challenger -sukellusaluksella, joka on kahdeksan vuoden teknisen kehitystyön tulos. Alus on nykysukellusveneistä syvimmälle pystyvä ja kaikkien aikojen syvimmälle sukeltava yhden hengen sukellusvene.

Seuraa hanketta

Voit seurata James Cameronia ja hankkeen etenemistä osoitteessa deepseachallenge.com tai Facebook.

"Syvänmeren haudat ovat maapallon viimeisiä tutkimattomia paikkoja, ja niistä löytyy tieteelle pureksittavaa ainakin sadaksi vuodeksi", sanoo Cameron.

"Jo lähes 125 vuotta maailmaa tutkinut National Geographic on oiva kumppani ja tukija hankkeelle, joka avaa uuden aikakauden syvänmerentutkimuksessa ja löytöretkeilyssä. Hanke voi myös auttaa johtavia tutkijoita vastaamaan maapallon syvimpiä ja tuntemattomimpia paikkoja koskeviin kysymyksiin. Tavoitteenamme on rakentaa tieteellistä perintöä tuleville sukupolville ja inspiroida ihmisiä ympäri maailman kiinnostumaan tutkimuksesta ja ottamaan siihen osaakin tuottamamme materiaalin ja Internetin avulla."

Challengerin syvänteessä on käyty vain kerran aiemmin. Yhdysvaltalainen kapteeniluutnantti Don Walsh ja sveitsiläinen meritutkija Jacques Piccard sukelsivat sinne 23. tammikuuta 1960 Trieste-batyskafilla ja viettivät pohjalla noin 20 minuuttia.

NG-tutkija

James Cameron nimitettiin NG-tutkijaksi vuonna 2011. Jo valmistellessaan maineikasta elokuvaansa Titanicia hän kävi Pohjois-Atlantilla tutkimassa kuuluisaa hylkyä 12 kertaa pienoissukellusveneellä.

Hanke oli teknisesti niin onnistunut, että Cameron päätti perustaa Earthship Productions -yrityksen, joka tuottaa merten tutkimuksesta ja suojelusta kertovia elokuvia. Sittemmin hän on itse johtanut kuutta tutkimusretkikuntaa, käynnistänyt rikostekniset tutkimukset saksalaisen Bismarck-taistelulaivan kohtalosta ja tehnyt kattavia 3D-julkaisuja Keski-Atlantin selänteen, Itäisen Tyynenmeren selänteen ja Kalifornianlahden hydrotermisistä purkausaukoista.

James Cameron on tehnyt tähän mennessä 72 syvänmerensukellusta pienoissukellusveneillä, näistä 51 venäläisillä Mir-sukellusveneillä lähes viiden kilometrin syvyyteen.

Deepsea Challenge -hankkeen laajoista teknisistä ja tieteellisistä valmisteluista on tekeillä 3D-elokuva. Itse tapahtuman dokumentoi televisioon National Geographic Channel ja lehteen National Geographic. Lisäksi Cameron kehittää yhteistyössä National Geographicin kanssa opetusmateriaalia, jonka avulla tietoa saadaan levitettyä laajemmalle.

Koesukellus

Deepsea Challenger -pienoissukellusvene kävi ensimmäisellä koesukelluksellaan 4 kilometrin syvyydessä Papua-Uuden-Guinean rannikolla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...