Erikoinen fyysikko antoi innoituksen Tintti-sarjakuvaan

Hergéllä oli mielessään sveitsiläinen fyysikko Auguste Piccard, kun hän loi Tintti-sarjakuvaan hajamielisen professori Tuhatkaunon hahmon.

tiistai 6. elokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Sveitsiläisfyysikko Auguste Piccard oli monella tavoin hajamielisen keksijän esikuva. Hän halusi tutkia kosmista säteilyä yläilmakehässä laajentaakseen Albert Einsteinin suhteellisuusteoriaa.

Tutkimustaan varten Piccardin piti päästä korkealle, ja siksi hän rakensi alumiinista painekammion, jonka hän asensi valtavan vetypallon alle.

Toukokuun 27. päivänä 1931 Piccard nousi ilmaan Augsburgin kaupungista Saksasta. Mukana aluksessa oli hänen apulaisensa Paul Kipfer. Uhkarohkea matka kohtasi vaikeuksia alusta alkaen. Kun miehet olivat tarkastamassa alustaan viimeisen kerran ennen lähtöä, he näkivät kaupungin savupiippujen vilistävän alapuolellaan ja havaitsivat näin olevansakin yllätyksekseen jo ilmassa. He taistelivat pysäyttääkseen elohopeavuodon, ja korkeuksissa he olivat tukehtumaisillaan, koska heillä ei ollut tarpeeksi happea mukana. He pääsivät kuitenkin 15 785 metrin korkeuteen eli stratosfääriin asti. Piccard saattoi siten olla saavutukseensa tyytyväinen, vaikka laskeutuminenkaan ei sujunut suunnitelmien mukaan. Heidän oli tarkoitus laskeutua pehmeästi Adrianmereen, mutta sen sijaan he syöksyivätkin alas jäätikölle Itävallan Alpeille.

Piccard jatkoi innostuneena pallolentojaan. Niitä kertyi kaikkiaan 26, ja 1930-luvun keskivaiheilla hän pääsi 23 kilometrin korkeuteen, ennen kuin hän vaihtoi tutkimustensa suuntaa. Käyttämällä samaa tekniikkaa kuin pallogondoleissaan hän alkoi nyt rakentaa syvänmerenaluksia poikansa Jacquesin kanssa.

Belgialainen taiteilija Hergé on sittemmin kertonut Auguste Piccardin olleen hänellä esikuvana, kun hän kehitteli kuuluisaan Tintti-sarjakuvaan hajamielisen professori Tuhatkaunon hahmon.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...