Hobittien tuho: Oliko nykyihmisellä sormensa pelissä?

Uudet kaivaukset paljastavat, että Indonesiassa elänyt hobitiksi kutsuttu ihmislaji Homo floresiensis kuoli sukupuuttoon paljon aiemmin kuin on oletettu. Esivanhemmillamme saattoi olla osuutta asiaan.

perjantai 8. huhtikuuta 2016 teksti Andreas Ebbesen Jensen

Homo floresiensis -ihmislaji ei ehtinyt koskaan paiskata kättä nykyihmisen kanssa Indonesiassa sijaitsevalla Floresin trooppisella saarella. Tai ainakaan lajit eivät ehtineet tuntea toisiaan pitkään.

Uudet kaivaukset ja hobitiksi kutsutun muinaisihmisen Liang Buan luolasta vuonna 2003 löydetyistä luista tehdyt ajoitukset paljastavat, että hobitteja ei enää elänyt 12 00 vuotta sitten, kuten tähän saakka on oletettu, vaan ne kuolivat sukupuuttoon ainakin 50 000 vuotta sitten.

Nykyihminen pääepäilty

Jos asiaa kysytään tieteellisessä Nature-aikakauslehdessä julkaistun tutkimuksen tekijöiltä, ei ole sattumaa, että hobitti hävisi suurin piirtein samoihin aikoihin kuin ensimmäiset nykyihmiset ilmaantuivat Australiaan.

"Minua kiinnostaa eniten se, olisivatko hobitit kuolleet sukupuuttoon, jos nykyihminen ei olisi saapunut Floresin saareen. Vastaus on "ei". Me olimme todennäköisesti ratkaiseva tekijä heidän häviämisessään", kertoo tutkimuksen johtaja, Wollongongin yliopiston professori Bert Roberts Reuters-uutistoimistolle.

Meidän on opittava menneisyydestä

Koska ei ole löydetty todisteita siitä, että nykyihminen olisi elänyt Floresissa aiemmin kuin 11 000 vuotta sitten, tutkijat eivät silti voi todistaa, että esivanhempamme olivat syypäitä hobittien tuhoon.

Tutkija Matthew Tocheri, joka on osallistunut kaivauksiin, toivoo kuitenkin, että asia vahvistuu tulevaisuudessa – meidän itsemme takia.

"Meidän on pakko selvittää, miksi laji [Homo floresiensis] kuoli sukupuuttoon ja me jäimme henkiin, jotta pystymme tekemään päätöksiä siitä, miten pystymme parhaiten tulemaan toimeen tällä planeetalla keskenämme tulevaisuudessa", Tocheri toteaa Live Science -sivustolle.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...