Hopeamitalistit

Kirahvi on korkein, Merkurius on pienin ja timantti on kovin. Mutta mikä eläin, planeetta tai jalokivi onkaan listalla kakkosena?

maanantai 2. marraskuuta 2009

Useimmat tietävät, että gepardi on maailman nopein maaeläin ja voi yltää 110 kilometrin tuntivauhtiin, mutta mikä on toiseksi nopein? Hanka-antilooppi, joka voi spurtata 80 kilometriä tunnissa. Sen nopeuden ajatellaan joskus toimineen suojana juuri gepardeja vastaan, joita eli Pohjois-Amerikassa miljoonia vuosia sitten. Hopeamitalistit jäävät usein ylivoimaisen ykkösen varjoon, tai sitten ne osoittavat, kuinka tiukka kisa onkaan.

Afrikannorsu (Numero 1: kirahvi) Painavin maanisäkäs on toiseksi korkein. Urokset kasvavat 3,5 metriä korkeiksi, naaraat 2,7-metrisiksi. Jopa yli viisimetriseksi kasvava kirahvi on kuitenkin vielä selvästi korkeampi.

Toiseksi korkein rakennus KVLY:n tv-masto, Pohjois-Dakota (Numero 1: Burj Dubai, 818 metriä) Televisioyhtiö KVLY:n 629 metriä korkea lähetintorni valmistui Fargoon vuonna 1963. Sitä on ehdotettu lyhennettäväksi 610 metriin lentoturvallisuuden vuoksi.

Toiseksi korkein huippu K2 (Numero 1: Mount Everest, 8 850 m) 8 611 metriä korkea K2 on yksi vaarallisimmista kiipeilykohteista, ja siellä on kuollut 77 kiipeilijää.

Toiseksi syvin kohta Tongan hauta (Numero 1: Mariaanien hauta) 10 923 metriä syvä Tongan hauta on vain 122 metriä syvintä kohtaa matalampi. Sen pohjassa makaa Apollo 13:n pudottama generaattori.

Toiseksi suurin suurkaupunkialue New York City–Newark, 19 milj. asukasta (Numero 1: Tokio, 36 milj.) Noin 15 vuoden päästä New Yorkin edelle lienevät kiilanneet Mumbai, Delhi, São Paulo, Dhaka ja México.

Toiseksi pienin valtio Tuvalu, 12 177 asukasta (Numero 1: Vatikaanivaltio, 824). Tyynenmeren saarivaltio on pinta-alaltaankin vain 26 neliökilometriä.

Toiseksi suosituin matkailumaa Espanja, 59,2 miljoonaa kävijää vuonna 2007 (Numero 1: Ranska, 81,9 miljoonaa)

Toiseksi puhutuin äidinkieli Hindi, 366 miljoonaa puhujaa. (Numero 1: mandariinikiina, 873 miljoonaa)

Ihmisen toiseksi lähin elävä sukulainen Gorilla (Numero 1: simpanssi) Ihmiset ja simpanssit erkanivat yhteisestä esi-isästään noin seitsemän miljoonaa vuotta sitten, gorillat ja ihmiset kolmisen miljoonaa vuotta aiemmin.

Toiseksi pienin planeetta Mars (Numero 1: Merkurius) Punainen planeetta pomppasi kolmossijalta kakkoseksi, kun tähtitieteilijät päättivät poistaa Pluton planeettastatuksen.

Toiseksi kovin jalokivi Rubiini/safiiri (Numero 1: timantti) Rubiinit ja safiirit koostuvat mineraalista nimeltä korundi, jota käytetään hiekkapapereissa.

Toiseksi pisin joki Amazon (Numero 1: Niili) Vaiko toisin päin? Väittely jatkuu. Perinteiset lukemat: Niili 6 825 km, Amazon 6 437 km.

Toiseksi pisin kala Jättiläishai (Numero 1: valashai) Jättiläishai voi kasvaa 9-metriseksi, valashai 12–18-metriseksi.

Toiseksi lyhin kala Schindleria brevipinguis (Numero 1: Photocorynus spiniceps, 6,1 mm) Schindleria brevipinguis kasvaa 6,9 millimetrin mittaiseksi, mutta voittaa maailman kevyimmän kalan tittelin. Sitä mahtuisi kilogrammaan peräti miljoona kappaletta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...