3 syytä unikekojen ylivertaisuuteen

Mikäli torkkuherätys on luottoystäväsi ja vietät varhaisillan tunnit mieluiten jonkin aivan muun puuhan kuin nukkumisen parissa, se on hyvä uutinen. Saatat nimittäin lukeutua ihmisrodun erityisen ylivertaisiin edustajiin.

keskiviikko 23. elokuuta 2017 teksti Nanna Vium / Tieteen Kuvalehti

Harvempi meistä varsinaisesti pitää herätyskellon äänestä, joka iskee armotta tajuntaan varhain aamulla.

Osa ihmisistä osaa hamuta nopeasti sormiinsa torkkukytkimen ja jäädä lämpimien vällyjen väliin uinumaan vielä 20 tai 30 minuutiksi. Heräämisen venyttäminen voi liittyä siihenkin, ettei illalla tullut mentyä ajoissa nukkumaan.

Jos olet yksi näistä ihmisistä, sinun ei tarvitse kokea olevasi laiska tai moitiskella itseäsi selkärangattomuudesta.

Tutkimusten mukaan sinulla on nimittäin monta syytä iloita normien vastaisesta unirytmistäsi.

1. Olet keskivertoa älykkäämpi

Voit ihan hyvin alkaa röyhistellä rintaasi, jos pystyt pysymään lämpöisessä pedissä aamuisin ja käyttämään illan myöhäiset tunnit amerikkalaissarjojen töllöttämiseen.

Madridin yliopiston tekemä, yli tuhatta teini-ikäistä koskenut tutkimus nimittäin osoittaa, että yökukkujat, joilla on vaikeuksia päästä aamuisin sängystä ylös, saavat todennäköisemmin korkeammat pisteet päättelykykyä testaavassa induktiivisessa kokeessa kuin aamuvirkut nuoret.

Koe myös antaa todistetusti hyvän kokonaiskuvan koehenkilön yleisestä älykkyydestä ja akateemisista kyvyistä.

Toinen tutkimus, jonka tekijöinä oli tutkijoita muun muassa Sydneyn yliopistosta, tuotti aikuisilla koehenkilöillä samansuuntaisia tuloksia.

”Tuloksemme viittaavat siihen, että yökukkujilla on kenties vastoin monien oletuksia tavallista todennäköisemmin keskimääräistä korkeampi älykkyysosamäärä”, raportoi edellä mainitun tutkimuksen vetäjä Richard D. Roberts tiedejulkaisuissa nimeltä Personality and Individual Differences.

2. Olet keskivertoa luovempi

Tutkimuksessa nimeltä ’Miksi yökukkujat ovat älykkäämpiä’ esimerkiksi University College Londonin tutkijat lähtivät liikkeelle siitä oletuksesta, että luovuus kumpuaa usein epätavallisesta suhtautumisesta asioihin. Siksi niihin löytyy myös vaihtoehtoisia ratkaisutapoja.

Yksi johtopäätös onkin se, että tavallisuudesta poikkeavan unirytmin ihmiset ovat usein myös luovempia.

Yhdysvaltain ilmavoimien henkilökunnan keskuudessa tehty tutkimus taas osoittaa, että illanvirkut ovat selvästi kyvykkäämpiä niin kutsutussa lateraalisessa ajattelussa kuin aamuvirkut – vaikka asiaa testattiin aamuvarhain.

Lateraalisella ajattelulla tarkoitetaan juuri uudenlaisia ajattelutapoja, jotka yhdistetään usein luovaan ongelmanratkaisuun.

3. Tienaat hyvin ja omistat auton

Väitetään, että ihminen voi nukkua onnensa ohi, mutta tämäkään vanha sanonta ei pidä tieteellisessä tarkastelussa paikkaansa.

Yli tuhat aikuista miestä ja naista käsittänyt tutkimus, jota tekivät esimerkiksi Southamptonin yliopiston tutkijat, paljastaa yökukkujien saavan usein parempaa palkkaa kuin aamuvirkut. Iltaihmiset myös omistavat todennäköisemmin auton.

>> ÄO-TESTI: Testaa ÄO:si laajalla ilmaisella ÄO-testillä, saat oman ÄO-raportin

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...