Aivot värikuvassa

Aivotutkijat kehittävät menetelmiä, joilla aivoista saadaan kolmiulotteisia kuvia.

torstai 14. heinäkuuta 2011

Aivojen yhteydessä puhutaan usein ”harmaista aivosoluista”, joita pidetään älykkyyden perustana, mutta aivotutkijoita kiinnostavat myös aivojen valkoinen aine, toisiinsa kietoutuneiden hermosyiden sekamelska ja tietoa aivojen sisällä kuljettavat verkostot.

Ihmisen muisti, ajatukset ja tunteet ovat lähtöisin näistä hermoyhteyksistä, mutta elävien koehenkilöiden aivojen toiminnan seuraamiseen ja tulkitsemiseen ei ole ollut sopivia laitteita.

Nyt Harvardin yliopiston professori Van Wedeen on kehittänyt 3D-kuvantamismenetelmän, joka paljastaa aivoissa vallitsevat yhteydet hermosyykudoksissa liikkuvan veden perusteella. Terveen aikuisen aivoista otetussa koekuvassa (yllä) hermoratojen reitit näkyvät värikoodattuina ja muodostavat pelleperuukin näköisen kokonaisuuden, jossa kukin viiva edustaa tuhatta hermosyytä.

Yhdysvaltain liittovaltio on nyt myöntänyt tutkijaryhmille noin 30 miljoonan euron rahoituksen hankkeeseen, jossa luodaan huipputarkkojen skannereiden avulla ”aivokirjasto”. Sen avulla toivotaan saatavan tietoa siitä, miten aivot reagoivat ikääntymiseen, oppimiseen ja muihin tapahtumiin. Hankkeesta kertyvät tiedot saattavat auttaa myös autismin ja skitsofrenian hoidossa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...