© Shutterstock

Bakteerit saavat hien haisemaan vuohelta, sipulilta tai kuminalta

Kainaloiden bakteerit saavat hien haisemaan. Tutkimuksissa on pystytty jakamaan hienhaju kolmeen päätyyppiin. Oman hikesi haju riippuu siitä, millaisia bakteereja kainalossasi viihtyy eniten.

tiistai 3. heinäkuuta 2018 teksti Gorm Palmgren ja Jesper Bindslev

Hiki ei haise itsekseen. Löyhkä syntyy, kun ihon bakteerit hajottavat hiessä olevia ravinteita ja tuottavat kuona-aineita.

Jokaisella ihmisellä ihon bakteerikanta on erilainen koostumukseltaan. Kokeessa tutkijat ottivat kainaloiden bakteerikannasta näytteitä useilta ihmisiltä. Siinä selvisi, että kainaloissa esiintyi eniten kahdeksaa eri bakteeriryhmää erilaisissa suhteissa.

Kolme bakteerisukua saa hien haisemaan

Kainaloissa viihtyvistä bakteereista etenkin kolme on sellaista, että ne saavat hien haisemaan. Corynebacterium-sivun bakteerien tuottama haju muistuttaa vuohta, kun taas Staphylococcukset saavat hien haiskahtamaan sipulilta ja Anaerococcukset kuminalta.

Jos mainitut kolme bakteerityyppiä muodostavat valtaosan kainalosi bakteerikannasta, tuoksahdat hikoiltuasi melkoisesti. Jos ne ovat vähemmistönä, hikosi haisee neutraalimmalta.   

Hiki ei haise yhtä paljon koko kehossa. Se johtuu siitä, että ihmisillä on kahdentyyppisiä hikirauhasia. Kainaloissa ja sukuelinten ja peräaukon ympärillä olevat erittävät runsaasti maitohappoa ja ureaa eli virtsa-ainetta, jotka ovat bakteerien ravintoa. 

Muualla kehossa hiki sisältää vain suolaa, joka ei riitä pitämään bakteereja hengissä. Tästä syystä esimerkiksi kämmenhiki ei haise.

Hikoiluongelma kuriin kolmella tavalla

Bakteerien siirto

Pahanhajuista hikoilua ehkäistään korvaamalla kainalon bakteerit toisen, paremmanhajuista hikeä erittävän ihmisen kainalobakteereilla. 

Hermomyrkky

Ruiske botuliini-hermomyrkkyä ehkäisee hikirauhasia aktivoivien hermoviestin etenemistä.

Mikroaallot

Kainaloiden hikirauhaset voidaan polttaa mikroaalloilla.

Tutustu kehoosi

Lue lisää siitä, miten erilaiset aistit, sähköimpulssit ja miljoonat valkoiset ja punaiset verisolut työskentelevät koko ajan pitääkseen sinut hengissä. Tilaa Tieteen Kuvalehti.

Juuri nyt saat:

  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä
  • Tyylikkään veitsisetin
  • Vapaan käyttöoikeuden 12 edelliseen numeroon digilehtenä.

Vain 7,90 euroa! TILAA TÄSTÄ.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...