Miksi kylmän syöminen aiheuttaa pääkipua?

Alkaako päähäsi koskea, jos haukkaat ison palan jäätelöä tai kumoat kurkkuusi lasillisen kylmää juomaa? Tässä on syy siihen, miksi kylmät juomat ja ruoat voivat aiheuttaa päänsärkyä.

torstai 6. joulukuuta 2012

Jokainen, joka on kumonnut jäisen juoman nopeasti kurkkuunsa tai ahminut jäätelöä, on varmaankin kokenut ohimoiden ja otsan takana pistävää kipua. Tämä ohimenevä tuntemus on ollut pitkään arvoitus, mutta nyt uusi tutkimus viittaa siihen, että kipu johtuu aivoverenkierron muutoksesta.

Yhdysvaltain sotalääketieteen tutkimuskeskuksessa työskentelevä Jorge Serrador kiinnostui potilaillaan yleisestä kroonisesta päänsärystä ja päätti selvittää sen alkuperää. Päänsäryn alkua ei voi ennakoida, eikä Serrador halunnut käyttää lääkkeitä, joten hän pisti koehenkilöt imemään jäävettä pillillä niin, että pilli osui kitalakeen.

Hän havaitsi dopplermonitorilla, että juuri ennen kipuaistimuksen syntyä veri virtasi nopeammin valtimossa, joka kuljetti verta aivojen etuosaan. Virtaus synnytti kalloon painetta, joka puolestaan synnytti kipua. Kun valtimo taas supistuu – ehkä kitalaen lämmetessä – päänsärkykin helpottaa. Serrador uskoo, että samankaltainen verenkiertomuutos saattaa vaikuttaa migreenien ja muidenkin päänsärkyjen taustalla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...