Rakkaus ja huolenpito tuottavat älykkäitä lapsia

Vauvan aivoissa on syntymähetkellä 100 miljardia hermosolua ja äärettömästi kehityspotentiaalia. Niiden hyödyntäminen edellyttää kuitenkin rakastavaa kasvuympäristöä.

tiistai 20. tammikuuta 2015 teksti Yudhijit Bhattacharjee

Lapsen kehittyminen on suuri arvoitus

Vaikka lapsia on kasvatettu tuhansien vuosien ajan, meillä on vain suppea käsitys siitä, kuinka heiveröisistä imeväisistä kehittyy käveleviä ja puhuvia taaperoita, jotka osaavat käydä neuvotteluja nukkumaanmenoajasta. Avoimiin kysymyksiin saadaan kuitenkin vähitellen vastauksia.

Aivojen aktiivisuus kasvaa

Erään tutkimuksen mukaan rakastava huolenpito ja lapsen saama huomio kiihdyttävät aivojen toimintaa ja luovat pohjan aivojen terveelle kehittymiselle. Ne lapset, joille vanhemmat puhuivat eniten, saivat parempia tuloksia ÄO-testeissä kolmivuotiaina. He myös pärjäsivät paremmin koulussa yhdeksän- ja kymmenvuotiaina. Rakkaudella on siis vahva vaikutus lapsen aivojen kehittymiseen.

Lue lisää lapsen kehityksestä ja aivoista

Lue viimeisimmät havainnot sylivauvojen ilmiömäisistä aivoista ja ammenna innoitusta oman lapsesi hoivaamiseen National Geographicin numeron 1/2015 artikkelista:

Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinut ohjataan kirjautumissivulle, kun napsautat Lataa-painiketta. Jos et vielä ole rekisteröitynyt natgeo.fi-sivuston käyttäjäksi, voit samalla luoda käyttäjätunnuksen. Se on ilmaista ja vie vain minuutin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...