Testi: Onko sinulla superkasvomuisti?

Noin prosentilla ihmisistä on lähes yliluonnollinen kyky tunnistaa kasvoja. Jos olet yksi heistä, tiedämme, kuka haluaisi tutkia aivosi.

perjantai 26. elokuuta 2016 teksti Tobias Hjortkjær Schultz; Tieteen Kuvalehti

Tunnistatko usein ihmisiä, jotka olet nähnyt vain vilaukselta vuosia sitten?

Silloin saatat kuulua siihen yhteen prosenttiin väestöstä, jolla on eräänlainen superkasvomuisti.

Voit testata kasvojentunnistuskykysi TÄÄLLÄ.

Osallistu tutkimukseen

Jos kuulut edellä mainittuun yhteen prosenttiin, sinusta ollaan kiinnostuneita Britanniassa Greenwichin yliopistossa, jossa professori Josh P. Davies etsii parhaillaan koehenkilöitä maailman ensimmäiseen laajaan superkasvomuistitutkimukseen.

”Vaikka saisit testissä huippupisteet, sinulla ei välttämättä ole superkasvomuistia. Jos kuitenkin olet yksi heistä, haluaisimme mielellämme ottaa sinuun yhteyttä, sillä superkasvomuisti on harvinainen ominaisuus”, sanoo Davies, joka on kehittänyt testin.

Yksi ensimmäisistä aihetta käsittelevistä tutkimuksista tehtiin Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa vuonna 2009. Tutkimuksessa todistettiin tieteellisesti ilmiön olemassaolo.

Ainutlaatuinen kyky

Harvardin tutkimusryhmä koostui kuitenkin vain neljästä tarkkaan valitusta koehenkilöstä, joilla omasta mielestään oli superkasvomuisti.

Koehenkilöt pitivät ongelmana sitä, että he usein tunnistivat ihmisiä, joilla ei puolestaan ollut hajuakaan heidän henkilöllisyydestään.

Tutkimuksessa todettiin myös, että erinomaisesti muistipelissä (esimerkiksi tavallisessa korttiparien etsimispelissä) pärjäävillä ei ollut superkasvomuistia. Toisin sanoen kyse on kahdesta erilaisesta muistityypistä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...